Norges beste helsearbeider

PALLEN: Sander Svaland og Olga-Emilie Matingsdal fra Dahlske på toppen av pallen. Resten av pallen består av Cecilie Eilertsen Olsen og Maren Drevsjømoen fra Trysil og Nora Hustad Amsrud og Mathilde Hasli Olderheim fra Gjøvik. FOTO: Worldskills Norge

Birkenesingen gikk helt til topps i Skole-NM.

– Dette var deilig. Veldig nervepirrende, og veldig gøy, sier Sander Svaland til Birkenesavisa.

Torsdag gikk han helt til topps i norgesmesterskapet i yrkesfag, også omtalt som Skole-NM. Landsfinalene i helsearbeiderfaget fant sted på Skogmo videregående skole i Skien.

– Ikke minst er det veldig overraskende, for jeg hadde egentlig ikke tenkt å delta. Men lærerne presset oss litt, og det ble til at jeg meldte meg på fylkesmesterskapet. Der gikk det jo veldig greit, og denne uka ble det landsfinale, sier Svaland.

Foran publikum

Konkurransen foregår på scenen foran en god del publikummere. Sammen med Olga-Emilie Matingsdal skulle Svaland løse en oppgave som de fikk utdelt dagen før. Sammen med læreren gikk de onsdag gjennom oppgaven, og så for seg hva som kunne komme til å skje med pasienten som de skulle stelle foran publikum.

– Blant annet visste vi at hun kom til å få besøk underveis, og da gjelder det å vite hva man skal gjøre, og hvordan det skal gjøres uten å la seg distrahere for mye, sier Svaland.

Oppmerksomme lesere vet at Sander Svaland ikke er ukjent med scener og stort publikum. Han har blant annet deltatt på UKM. Likevel forteller han at det er noe annet å skulle prestere faglig på scenen foran medelever og dommere.

Nervene kommer

– Jeg har stått på en scene før, men det er ganske nervepirrende med publikum på to sider, og dommere som vurderer alt du gjør. Først er det ti minutter hvor vi for åpen mikrofon skal planlegge hva vi skal gjøre, så venter 20 minutter hvor vi faktisk skal gjøre det, sier han.

Når det er over, gjenstår en ti minutter lang muntlig utspørring.

– Nervene kommer, og vi får også spørsmål om hva vi kunne gjort bedre, og det er selvsagt en hel del, sier Svaland til Birkenesavisa.

Vil jobbe i ambulanse

Selv har han valgt helsefagarbeider fordi han neste år skal gå på ambulansefag og etter planen bli ambulansearbeider. Han synes det er interessant å arbeide med mennesker i ulike situasjoner.

– Hun vi skulle stelle i finalen, var absolutt ikke pigg, og i dette faget møter vi mange forskjellige mennesker. Finaleresultatet viser vel at vi har gjort noe riktig, sier han.

Sander Svaland og Olga-Emilie Matingsdal er begge elever ved Dahlske videregående skole i Grimstad.