Vil bli mattelærer

RØDE: Bokselgerne er synlige på veien med sine røde mopeder. Richard Mackoka og Samuel Nachi Ekron håper salget skal gi penger til utdanelsen deres i Kenya.

Bokselgerne kjører fra Kristiansand til Birkenes for å sikre seg utdanning.

– Vi skal selge bøker i Birkenes tre uker framover, og håper å møte mange åpne dører når vi kommer med mopedene våre, sier Samuel Nachi Ekron til Birkenesavisa.

Kenyaneren studerer matematikk i hjemlandet, og drømmer om å bli mattelærer når han er ferdig med utdanninga. Mastergraden han holder på med, finansieres av boksalg i Norge denne sommeren.

– Jeg har vært i Norge siden mai nå, og har solgt bøker i både Kristiansand og Søgne. Det er mange som kjøper bøkene, og vi som selger legger merke til at nordmenn er interessert i å både kjøpe og møte oss med et åpent sinn, sier Ekron.

En god prosentdel av boksalget får han med seg hjem til Kenya, hvor utdanning er ganske dyrt sammenlignet med hvor mye den jevne kenyaner tjener. Det er Norsk bokforlag som står bak sommerjobben hans, en jobb han fikk etter å ha gjennomgått intervju med bokforlaget på skolen hjemme i Kenya.

– Nå i sommer har vi jobbet seks dager, og gått i kirken og hvilt oss den syvende. Vi pleier å arbeide mellom klokka 16.00 og 21.00 for det er da folk normalt er hjemme. Nå som det går mot høst, må vi avslutte tidligere på grunn av mørket, sier han.

Kenyanerne bor på Grim i Kristiansand, og kjører mopeden til Birkenes disse siste ukene. Blant bøkene de har med seg finner man barnebøker, kokebøker, reisebøker og helsebøker.

– Folk kan gjerne være klar over at vi nå har med oss bankterminal, så vi kan ta mot både kontakt betaling, og vi kan håndtere kort, sier Ekron.