Sterk birkenesinnsats i Olasheiløpet

VINNERTROIKA: Vinner av herreklassen i langløypa, Øystein Sylta fra Team Mizuno, flankert av toer Anders Tveit (t.h.) og treer Tor Olav Svaland, begge fra Birkenes IL.

Med dobbeltseier i kortløypa og to mann på pallen i langløypa gjorde birkenesingene seg sterkt bemerket i den syvende utgaven av Olasheiløpet.

I terrengløpet med start og mål i Holta Idrettspark i Lillesand, kan man velge mellom kort (9,5 km) og lang (15,8 km) løype. Begge går gjennom flott sørlandsnatur, med stedvis fantastisk utsikt, der løypetraseen snor seg over lillesandsheiene. Lørdag var det 97 herrer og 26 damer som løp langløypa, mens 41 herrer og 29 damer fullførte i kortløypa.

Tre generasjoner

Blant de sistnevnte var tre generasjoner Væting/Rosef fra Birkeland. Mor og datter Rosef, Karianne og Åse Marie, var ikke snauere enn at de tok dobbeltseier i dameklassen. Med sluttida 48.18 var Karianne drøye tre og et halvt minutt foran 16 år gamle Åse Marie, som i sin tur var mer enn seks minutter foran tredje beste kvinne, Barbro Engebretsen fra Kristiansand.

Vi hadde håpet å få et seiersintervju med vinnerduoen, men da journalisten var på vei mot mål i langløypa, hadde de forlengst fått sine velfortjente premier og var på vei hjem …

Far og bestefar Øystein Væting ble beste mannlige BIL-løper i kortløypa med en 22. plass, mens fotballtalentet Tonje Frigstad (17) fra BIL tok 5. plassen i dameklassen.

Oppkjøring til Gubben

– Det var jo dette jeg hadde håpet på, å komme på pallen, men jeg løp dårligere enn i fjor, er Anders Tveits umiddelbare kommentar etter premieutdelingen, der det vanket blomster og sjekk for 2. plassen i herrenes langløype.

Med sluttida 1.13.40 var han 34 sekunder bak storfavoritt og vinner Øystein Sylta i mål. Ikke verst av tømreren fra Steinsland, som bruker den snaue 16 kilometer lange turen over Olashei som oppkjøring til Svalandsgubben siste helga i oktober. Der har han som mål å slette fjorårets pers på 1.58.49.

Satser på langrenn

Også Tor Olav Svaland brukte Olasheiløpet som oppkjøring – til KM på rulleski i Sandnes kommende helg. 16-åringen satser nemlig på langrenn og ikke løping, selv om en skulle tro dét, etter 3. plassen i langløypa, bare 16 sekunder bak klubbkamerat Tveit og 50 sekunder bak en kapasitet som Øystein Sylta.

– Jeg er fornøyd med dét, sier den unge svalenderen, som løp langløypa i Olasheiløpet allerede som 11-åring.

Det jevngamle o-talentet Asgeir Reiersen Jensen, også han fra Birkenes IL, løp inn til 6. plass i herreklassen med tida 1.18.54.

Med suverén seier i dameklassen i langløypa sørget Øystein Syltas ektefelle Kjersti Karoline Danielsen for god stemning rundt middagsbordet denne ettermiddagen.