Lever av å dokumentere jakten

KAMERA PÅ SLEP: Kjell-Erik Moseid fanger øyeblikk i naturen med Nikon-kameraet sitt.

Biologen Kjell-Erik Moseid bestemte seg for å skape sin egen arbeidsplass. De siste 15 årene har han brukt i felten blant jegere og vilt.

– Dyrefoto er min største interesse, men det er ikke nok penger i det. Derfor bestemte jeg meg for å kombinere det med jaktfoto, forteller Kjell-Erik Moseid (54).

Moseid er utdannet biolog med hovedfag i mink og oter. Han har blant annet arbeidet som forskerassistent, men i 2002 bestemte han seg for satse på sin aller største hobby på fulltid.

– Jeg begynte å fotografere da jeg var konfirmant, og hele livet har jeg vært mye ute i skog og natur.  Det er ikke marked for og kun ta bilder av dyr, så jeg leverer derfor foto og reportasjer til diverse jaktmagasiner. Sånn sett er jeg ganske styrt av jakta, sier han.

54-åringen er oppvokst på Flakk og i Vennesla, men bodde flere år i Trøndelag før han returnerte til Birkenes i 2008.

– Rent fotomessig er det bedre forhold i Trøndelag. Dyrene er nokså sky her. Men jeg tar utgangspunkt i viltet når jeg skal ut. Jeg tar heller bilen og drar heller et sted jeg vet jeg vil få gode bilder fremfor å vente i flere dager i lokalområdet uten å få noe motiv, forklarer han.

Bever og hjort

Når det er sagt hender det at han treffer på dyr i Birkenes og.

– Det har vært litt bever forbi Semunstadbrua. Og så har vi harejakta. Ellers har det vært bra med hjort ved Fidjetun og ved Mollestad. Men hjort er blant de motivene jeg synes kan være utfordrende å fange, forteller Moseid.

Ute i felten er 54-åringen mer opptatt av å fange øyeblikk enn at lysforhold og komposisjon skal være perfekt.

– For meg er det som skjer i bildet viktigere enn alt annet. Under harejakta for eksempel, vil jeg ikke bare ha bilde av et dyrelik. Jeg forsøker så godt jeg kan å fange hele prosessen, med jegeren i forgrunnen og dyret før det blir skutt, forklarer han.

Hans absolutte favorittmotiv er store elgokser.

– Jeg finner et område hvor det er mye elg, og prøver å få et bilde med dynamikk, et bilde der det skjer noe. Jeg synes ikke det er noe spennende med et motiv av en passiv elg som ikke bryr seg, forklarer han.

Livsstil

Etter 15 år med sin egen arbeidsplass er Moseid klar på at det har blitt mer enn en variert jobb.

– For meg er det en livsstil, og det må det nesten bli når man arbeider så mye. Jeg trives godt, men det er en utfordrende bransje der jeg hele tiden må tenke på hva som selger og ikke minst være fleksibel, sier han.

Høst er høysesong for jakten, og da har han flere ganger vært bortreist i alt fra noen dager til et par måneder av gangen.

– Jeg har bare meg selv å ta hensyn til, så det har gått veldig greit å ha en jobb med mye reising. Jeg bruker trolig 50 prosent av arbeidstiden i felten, sier han, og legger til: Noen ganger mottar jeg tips og hiver meg rundt, mens de fleste turene er planlagt med jegerne på forhånd.

Han forteller at det er mange jegere i Birkenes, men han er selv med i lokalforeningen i Bykle.

– Der er det litt større aktivitet enn i Lillesand & Birkenes Jeger og fisk, noe som er en fordel med tanke på jobben min. Jeg har imidlertid vært med Gjermund Svaland på jakt gjentatte ganger, og han er veldig god på å legge til rette for foto.

At arbeidshverdagen til tider kan være krevende legger han ikke skjul på, men han er glad for at han turte å satse for 15 år siden.

– Når man bruker såpass mye tid ute i naturen får man sett utrolig mye. Jeg får jobbe med noe jeg trives med, og det er jeg veldig glad for, avslutter Moseid.

ALLE FOTO: KJELL-ERIK MOSEID

VB: 100×200 lerret