Klart for storslått mimrefest

FEST: Stig Rislå, Wenche Flaa Eieland og Arvid Falander ønsker velkommen til festen

NM på ski 1963 fortjener en mimrefest.

Spørsmålet om hva som var hovedbegivenheten på Birkeland i 1963 kan nå ikke brukes i kviss-oppgaver i Birkenes, for svaret avsløres her. Norgesmesterskapet på ski ble arrangert på Birkeland, og det er verdt en markering selv om det ikke er jubileum med rundt tall.

Arvid Falander og den restartede skigruppa i idrettslaget innbyr til mimreaften den 5. mars.

– Birkenes kameraklubb fikk leid 16 mm opptakere og filma mye.  I 1987 ble dette laget om til en video fra arrangementet, men folk har jo ikke utstyr til å spille av video lenger.  Da kom tanken om at det gikk an å forbedre kvaliteten fra den gang, legge til litt nye kommentarer og produsere den på DVD, sier Falander.

Sammen med Stig Rislå gleder han seg til å presentere denne nye filmen og mye annet for folket. Det kan nevnes at musikken på filmen er spesiell.

– Det var guttemusikken som sto for spillinga den gang, og vi har klart å finne repertoaret og notene fra den gang.  Så nå har Birkenes hornmusikk stått for innspilling, og dette er brukt på filmen, forteller Falander.

Kongen i nikkers

Publikumsrekorden fra den gang har holdt seg.  Det var 20.000 tilskuere, og så mange tilskuere har det visst ikke vært på NM i ski verken før eller senere.  Det kom 4.000 biler til Birkeland disse dagene, og på det meste var 1.000 av disse parkert på Valtjønn som heldigvis hadde en halv meter tykk is denne vinteren.

Både kongen og kronprinsen var her, men Wenche Flaa Eieland forteller at hun – og mange med henne, nok ble noe skuffet.

– Kongen så jo ut som et vanlig menneske.  Vi venta konge med kongekrone og hermelinerfrakk, og så kom han i nikkers, sier Wenche, som var seks år den gangen.

Den gang hadde kongen ski med seg til sånne stevner, og det går rykter om at Geir Knutson fikk hilst på kongen og hans følge ute i løypa.  Det møtet er ikke filmet, men andre kjente navn som Grønningen, Ellefsæter, brødrene Eggen og Brenden er foreviget.

Hele bygda i arbeid

– Flere av løperne ble innkvartert privat i bygda, og det var stor stas.  Det er fremdeles gode minner og kjekt å kunne fortelle at i den senga lå Hallgeir Brenden, sier Falander.

Slike historier skal det bli nok av i Kulturarenaen.  Det er samlet gamle historier i hopetall.  Dessuten har komiteen fått tak i forskjellige rekvisitter som flagg og faner og protokoller.  Disse vil pryde festlokalet.

– Det må ha vært et skikkelig løft for bygda i 1963.  Birkeland hadde bare 1.800 innbyggere, og idrettslaget hadde 100 medlemmer.  Men det ble jo en dugnadsinnsats av de helt store.  Når du ser filmen forstår du hvor mye innsats som egentlig måtte til.  Tenk deg bare løypa på to mil som måtte prepareres og holdes i orden, og det var ikke løype- og tråkkemaskiner på den tida, sier Falander.

– Reidar Andreassen var vel den store sørlandshelten på denne tida?

– Ja, og uten hans navn og meritter hadde arrangementet neppe blitt lagt til Birkenes.  Nå kommer det faktisk ei bok om han, «Sørlandsekspressen, idrettsmannen Reidar Andreassen fra Herefoss».  Både han og boka vil bli presentert når Herefoss IL skal feire sitt nittiårsjubileum på Herefoss den 18. mars, sier Falander.