Kan få litteraturpris

NATVEITÅSEN: Jan Kristoffer Dale utdanner seg til førskolelærer, og har praksis i Natveitåsen barnehage. Nå er bokdebuten hans nominert til Sørlandets litteraturpris.

Arbeider i Natveitåsen barnehage og er nominert til litteraturpris.

– Det er veldig stas å bli valgt ut, og oppleves som en annerkjennelse. Det kom mange gode bøker fra Sørlandsforfattere i fjor, så dette hadde jeg ikke regnet med, sier Jan Kristoffer Dale.

Men nå har det altså gått slik at Dale er nominert til Sørlandets litteraturpris for sin litterære debut «Arbeidsnerver». En novellesamling utgitt på Kolon forlag.

– Overbevisende novelledebut fra arbeiderklassen, som skildrer menneskene og det menneskelige med både kunnskap og empati. Vågalt pluss for dialekten i dialogene, som flyter godt i leserens hode, skriver juryen i deres begrunnelse.

Falt utenfor

I kategorien skjønnlitteratur konkurrerer han med Gunstein Bakke og Heidi Sævareid om publikums gunst. Helt fram til 31. mars er det nemlig publikum som skal stemme fram en vinner.

– Arbeidsnerver er en novellesamling hvor handlingen er lagt til Froland. Den handler om menn som faller utenfor, enten det er snakk om skole eller arbeidsliv, sier Dale.

Forfatteren selv er fra Froland, men bor i Grimstad, og arbeider altså i Birkenes. Etter å ha falt utenfor selv, utdanner han seg nå til å bli førskolelærer, og har praksis i Natveitåsen.

– Jeg arbeidet fire år på et bryggeri i Arendal, hvor jeg var ansatt gjennom et bemanningsbyrå. Det betyr korte kontrakter, og vanskeligheter med å spå framtida, sier Dale.

Forferdelig roman

Novellene har selvbiografiske trekk, og slik han opplevde det på bryggeriet, er framtida usikker i begge historiene som nå er samlet i boka. Noe «Min kamp» ønsker han ikke at det skal være, og viser til Karl Ove Knausgårds utleverende romanserie.

– Jeg har alltid lest mye, og jeg har også skrevet litt. I 2010 bestemte jeg meg for å skrive ferdig noe av det jeg holdt på med. Blant annet har jeg skrevet to romaner som er helt forferdelige, sier debutanten til Birkenesavisa.

Derfor var det med begrenset tro på seg selv han sendte inn en novelle som opptaksprøve til Skrivekunstakademiet i Hordaland. Men han fikk plass. Av litterære forbilder peker han på Per Petterson fra Veitvet i Oslo.

– Petterson fikk meg til å skjønne at man kan lage litteratur ut av sin egen bakgrunn, hjemsted og opplevelser, og at det man har er godt nok, sier Dale.

Troverdig debut

32 åringen har lyst til at det han skriver skal virke troverdig, og er fornøyd med juryens begrunnelse for hvorfor boka hans er en av fjorårets beste. Han skriver stadig på noe nytt, og oppfordrer leserne til å stemme på sin favoritt i Sørlandets litteraturpris.

– Nominasjonene til Sørlandets litteraturpris viser at forfattere knyttet til Agder-fylkene holder meget høy kvalitet. De nominerte er bare toppen av isfjellet. Dette innebærer naturligvis også at vesentlige forfattere med bokutgivelser i 2016 ikke er kommet med blant de tre nominert i kategoriene sakprosa og skjønnlitteratur, sier Randi Berge Wandrup, som er leder for styringsgruppen for prisen og arrangementsansvarlig ved Kristiansand folkebibliotek.

Prisen, som består av en sum penger og et kunstverk, deles ut 21. april. I tillegg til kategorien hvor Dale er nominert, er Bjørn Berge, Kjell-OIav Masdalen og Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra nominert i sakprosa-kategorien.

– Dale er en debutant som har vakt betydelig oppsikt med sin novellesamling. Her setter han Froland på det skjønnlitterære kartet. Trolig for første gang. Novellesamlingen består av jordnære og poetiske beretninger fra de vanlige sliternes liv, sier Wandrup i en pressemelding.