Vått, men godt som uteliggere for 40 ungdommer.
Klokka sju går startskuddet, og med smil om munnen og inspirasjon i blikket starter konkurransen.
– Nå har dere halvannen time på å etablere leir og så får dere beskjed på telefonen at spillet er i gang, sier Bjørnar Heldal.
Han forteller at selve konseptet nok er stjålet et sted og nå tilpasset lokale forholdet.
Takket være kommunen og frivillig innsats fra Heimevernet, Røde Kors og Midt-Agder Friluftsråd godt regissert og ledet av Bjørnar Heldal fra Lillesand fikk 40 ungdommer en uforglemmelig opplevelse en regntung natt til lørdag for en uke siden.
– Været er litt i dårligste laget, men ungdommene ser ut til å ta det med godt humør, og jeg garanterer at dette vil de huske resten av livet, sier Heldal.
Så bærer det av sted ut i Guds frie natur med sekker, soveposer, presenninger og selvfølgelig hodelykt og mobiltelefon. Telefonen er nødvendig, for konkurransen går ut på å finne flest mulig av de andre lagene og ta bilde som dokumenterer fangsten.
–Dette er vel det nærmeste de kommer militærøvelse, for nå er det ikke mere enn 20 prosent av dagens ungdom som er inne til førstegangstjeneste, sier områdesjef for Heimevernet Sigurd Assev.
Han synes det er både gøy og nyttig å være med på et slikt arrangement.
Et ledd folkehelsa
– Midt-Agder Friluftsråd engasjerer seg i dette som et folkehelsetiltak, sier friluftsveileder Janne Johnsen.
Hun kan fortelle at hensikten med «seek and find», som det så fint heter, er å få ungdommene ut av sofaen og gi dem opplevelser i naturen.
Området som benyttes er avgrenset med sperrebånd langs jernbanelinja fra skolen til Tveide, og med Tveideveien til Valtjønn som ytterkant på andre siden. Sikkerheten er i høysetet. Ytterkanten av området blir patruljert av foreldre hver time, og Røde Kors er på plass med ambulanse med tanke på verst tenkelig utfall.
Heimevernet er også på plass. Denne natta med primus, saft, kakao og ikke å minst nattkikkert. Den kommer godt med når et par av ungdommene kommer inn til hovedleiren for å varme seg litt, og ikke klarer å finne tilbake til leirplassen sin.
Alt under kontroll
Ved midnatt går det ut melding til alle lag om å trekke inn til hovedleiren.
– Vi må ha en kontroll på at det går bra med alle. Og så fyller vi på med pølser, saft og kakao. Det trengs i dette været, for det er nok noen som holder på å miste motet, sier Heldal.
– Jeg gir i hvert fall opp, dette er ikke noe for meg, forteller en av deltakerne som med tanke på begrunnelsen han gir skal forbli anonym.
– Du kjenner min far, og da forstår du sikkert at jeg ikke gidder mer, sier gutten.
Tross gjentatte forsøk på å få gutten til å leve sitt eget liv, mener han at arv og miljø gjør at det er naturlig og nesten forutbestemt at han bryter. Men han, og andre som har fått nok, slipper å gå hjem midt på natta. Det er satt opp tre store telt rundt bålet, og der kan festen fortsette.
Godt med tørr lavvo
Omtrent halvparten holder ut hele natta, og det var stor stemning rundt frokostbålet på morgenkvisten hvor det også ble foretatt høytidelig premieutdeling.
– Det er greit å overnatt i lavvo, selv om vi for så vidt måtte bryte, sier Amanda Sofie Ortiz, Miriam Rønning, Synne Bjorvatn og Victoria Birkenes Melling.
Vinnerlaget besto av Benjamin Risdal Skaland, Sevrin Hobbesland Holm, Mina Mollestad, Kine Lien og Oda-Emilia Ivarson Hansen. Men det var flere som kunne føle seg som vinnere, det var mange som vant over seg selv og fikk en opplevelse for livet.