Garasjekafe og juleblomst

FORTJENT: – Dette har du fortjent, sier Ingeborg Andrea Dale og overrekker Birkenesavisas juleblomst til Ole Jørgen Lindland. Mathias, Clas og Simen Bâckstrøm vil også gjerne i avisa.

På folkemunne kalles han både kafevert, oppfinner og miljøarbeider.

Navnet er Ole Jørgen Lindland, og når Ingeborg Andrea Dale forslår Ole Jørgen som kandidat til Birkenesavisas juleblomst, er det en god grunn til å avlegge både garasjekafeen, oppfinneren og miljøarbeideren et besøk.

Selvfølgelig er hele bygda på plass for å ta del i utmerkelsen, og mens kaker og kaffe blir servert rundt bålpanna fremfører Dale juryens (hennes egen) begrunnelse for juleblomsten.

– Her serveres kaffe og det er prat om vær og vind, gode historier og kanskje litt sladder. Kafeen har ikke faste åpningstider, men er alltid åpen hvis noen stikker innom. Og det stikker folk innom fra både Vennesla, Øvrebø, Iveland, Vatnestrøm og Birkeland, sier Dale.

Ytterkant i kommunen

Solheim ligger bare så vidt innenfor kommunens grenser. Grensa går slik at den tar med seg litt av veien mellom Vennesla og Oggevatn akkurat på dette punktet, men postadressa er Vatnestrøm.

– De fleste her føler nok at Vennesla er bygda vi sokner til, men vi har det greit i Birkenes og har ikke tenkt å lage aksjon for å bytte kommune. I bygda her bor det vel 12-13 familier, og vi er flinke til å ta vare på hverandre. Og det er det som er hovedsaken, sier Lindland.

Han ser ut til å trives som midtpunkt i garasjekafeen.

– Det snakkes stadig om det stygge bygdedyret. Vi har ikke merka noe til det, her er det bare snille bygdedyr, skyter John Magnussen inn, og bruker de beste superlativene han kjenner for å beskrive bygdesamfunnet her og Ole Jørgen.

Fikser det meste

– Juleblomsten til kafeverten er skikkelig fortjent, sier Magnussen.

Kafeverten selv synes det er veldig hyggelig når folk kommer innom.

– Noen skal gjerne ha fiksa noe, ei lampe, en støvsuger, en symaskin eller en gravemaskin eller en eller annen duppeditt, mens andre kommer innom bare for å få en kopp kaffe og en prat, sier han som også har installert TV i kafeen.

Det ble kanskje litt mer trafikk på kafeen da Lindland åpna den gamle veien gjennom tunet.

– Når broa over elva her ble tatt av flommen, åpna Ole Jørgen den gamle veien gjennom tuna her så vi kunne få brukt den gamle brua og komme oss over til hovedveien. Det er liksom aldri nei i hans munn, og det er vel en av grunnene til at det er så trivelig å møtes i garasjen, sier Dale.

Den beste

På en tilstelning som dette er det naturlig og fortjent at superlativene hagler.

– Du er en av de beste – kanskje den aller beste av de 5.100 som bor i Birkenes. Når Birkenesavisa var på jakt etter en som lyser opp tilværelsen for andre og derfor burde få en julehilsen, falt tankene umiddelbart på deg. Du betyr veldig mye for vårt lille bygdesamfunn, og dette er beviset på at det ikke bare er tomme ord vi farer med, avslutter Dale.

Når Birkenesavisas juleblomst så overrekkes, er det til stor applaus fra de fremmøtte.

– Nå ble jeg forstøkt, men dette var gildt, repliserer Ole Jørgen Lindland.