Europatur med cello

CELLIST: Anja Kathrine Laland (17) har aldri vært glad i å spille solo, men hun stortrives i ensemblet Absolutt Cello.

For Anja Kathrine Laland (17) har det siste året vært en bratt musikalsk læringskurve.

– Jeg er opptatt av å formidle det jeg føler når jeg spiller, sier Anja Kathrine Laland (17).

Det siste året har vært et musikalsk eventyr for 17-åringen fra Oggevann. I fjor fikk hun beskjed om at hun var tatt opp i Norsk Ungdomssymforniorkester. Dette kan for musikere sammenlignes med å bli tatt opp i ungdomslandslaget i håndball, fotball eller annen idrett.

– Det har vært utrolig lærerikt. I fjor sommer var vi med på Sarpsborgs tusenårsjubileum, der vi spilte i ti dager. Det var utfordrende, og utrolig gøy, sier hun.

Praha og Berlin

Nå er hun utøvende cellist i Absolutt Cello. Dette involverer turer til Oslo annenhver måned der hun øver sammen med ensemblet. Tidligere i vår var de på europatur der de spilte på et drama- og musikkakademi i Praha og i en luthersk kirke i Berlin. Dette trekker Laland frem som en verdifull opplevelse.

– Vi var rundt 12 cellister, og det å få spille samlet er utrolig givende. For meg handler det ikke om å bli en god solist, men å nå inn til folk med musikken, sier 17-åringen.

Laland har aldri foretrukket å spille solo, og hun påpeker at det ikke er en nødvendighet dersom man ønsker å bli god på et instrument.

– Det går an å spille musikk selv om man ikke ønsker å være i sentrum. Det å være en del av et ensemble et utrolig moro, man blir utfordret, og man vokser rent musikalsk. Jeg kan trygt si at det har vært en bratt læringskurve det siste året, forteller hun.

Ensemblet hun er med i har allerede fått nye henvendelser, og til høsten står ny europatur for tur, da til Praha og Wien.

– Vi har også fått forespørsel om å spille på et spa i Budapest, og for en gruppe nordmenn i Andorra, men dette er ikke noe som er bestemt, forklarer Laland.

Viktig hobby

17-åringen begynte å spille cello da hun var ni år. Hun gikk på kulturskolen helt frem til hun i fjor høst begynte på musikklinjen ved Vågsbygd videregående skole. Cello og musikk ser hun på som blant de viktigste tingene i livet hennes, men drømmen er ikke å leve av musikken.

– Jeg kan godt jobbe med noe som involverer musikk, men akkurat nå trives jeg veldig godt med at det er en hobby jeg kan kose meg med og vokse musikalsk i, forklarer hun.

Hun spiller hver dag, og hun pakker stadig med seg celloen på bussen til Vågsbygd.

– I starten likte jeg ikke at den lå under bussen, men den er godt pakket inn og jeg har blitt vant med det. Den har jo tross alt reist en del det siste året, sier hun med en latter.

Lokal cello

Celloen er laget av fiolinmaker Leif Salve Håkedal fra Birkeland, og Laland leier celloen.

– Det er jo litt gøy å tenke på at celloen fra Birkeland har vært på europatur, spilt på tusenårsjubileum og i en rekke kultur- og konserthus. Den er utrolig god å spille på, og jeg er veldig fornøyd, avslutter hun.