Velger sunt når de blir tilbudt maten

Etter å ha tilbudt elever sunn lunsj i ett år, sitter initiativtaker Trude Karlsen igjen med flere betraktninger. Forrige uke holdt hun foredrag på UiA om det lokale skolematprosjektet på Birkeland skole.

– Prosjektet viser at når elevene får tilbudt fisk spiser de mer av det. De har også blitt flinkere til å smake på ting, og flere elever ønsket å innføre mer frukt og grønt hjemme, forteller kokk Trude Karlsen.

Høsten 2014 tok Karlsen initiativ til å servere ett sunt skolemåltid daglig til tre klasser på Birkeland skole i ett år for å se om dette har noen positive effekter blant annet med tanke på konsentrasjon, læring og vektutvikling. Hun hadde sett at nistepakker nødvendigvis ikke er sunne og næringsrike. Onsdag ettermiddag holdt hun foredrag om prosjektet på UiA.

– Dessverre er det slik at når skolematprosjektet ble avsluttet gikk mange tilbake til gamle vaner med nistepakken, og jeg synes det er synd at kommunen ikke har fulgt opp bedre. De hadde en gyllen anledning til å fortsette løpet, mener hun.

Førsteamanuensis ved UiA Frøydis Vik er blant dem som har fulgt prosjektet på Birkeland skole, og til nå har fem masterstudenter jobbet med oppgaver der de har forsket på det lokale skolematprosjektet.

– Jeg synes det er flott at de har tatt tak i dette på UiA, og det at skolematprosjektet gikk over ett år er en stor fordel, sier Karlsen.

 

Les hele saken i Birkenes Avisa på papir!