Flere lar være å betale

FRITT FALL: Kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Lindorff mener betalingsmoralen er i fritt fall. FOTO: Lindorff

FRITT FALL: Kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Lindorff mener betalingsmoralen er i fritt fall. FOTO: Lindorff

Inkassoselskap mener betalingsmoralen er i fritt fall, og påpeker at antall betalingsanmerkninger skyter til himmels.

Ved utgangen av tredje kvartal var det registrert hele 15,2 prosent flere betalingsanmerkninger i Birkenes enn på samme tid i fjor.

– Nå begynner vi å se ringvirkningene av oljekrisa og effektene på privathusholdningene, sier kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Lindorff.

Han forteller at situasjonen i Birkenes langt fra er unik. På fylkesnivå ser selskapet nå betydelige utfordringer i Akershus, Rogaland og i Agder, med en kraftig vekst i antallet betalingsanmerkninger og et stadig høyere antall personer som sliter med å betale regningene sine.

– Samtidig er det store variasjoner. Mens det på landsbasis er en vekst på 7,6 prosent i antallet betalingsanmerkninger, er der hele 49 kommuner hvor veksten er på 20 prosent eller mer. I seks kommuner er veksten mer enn 40 prosent, sier Eikemo i en pressemelding.

Mens selskapet hevder antallet betalingsanmerkninger skyter i været i Birkenes, er det kun en svak vekst i antall personer med betalingsanmerkninger – såkalte svartelistede.

– Dette indikerer at det først og fremst er dem som allerede hadde problemer, som nå sliter enda tyngre, sier Eikemo.

Alt i alt var det 225.858 personer som var registrert med en eller flere betalingsanmerkninger ved utgangen av tredje kvartal. Samlet hadde disse 37,8 milliarder kroner i anmerket gjeld, noe som gir et gjennomsnitt på 167.356 kroner for hver av dem.