Vurderer aksjesalg

BUDSJETT: Formannskapet fikk onsdag svar på en rekke spørsmål av rådmann Gro Anita Trøan, i midten til venstre for ordfører Anders Christiansen (Ap).

BUDSJETT: Formannskapet fikk onsdag svar på en rekke spørsmål av rådmann Gro Anita Trøan, i midten til venstre for ordfører Anders Christiansen (Ap).

POLITIKK: Politikerne diskuterte salg av Agder Energi-aksjene da de møttes for å drøfte budsjettkrisa.

Før møtet har politikerne sendt inn et betydelig antall spørsmål til rådmann Gro Anita Trøan. Hun har et svar klart på de fleste. Først ut er Ole Morten Vegusdal (V) som vil vite om det er noe å hente på å selge kommunens aksjer og obligasjoner, som er verdsatt til rundt 65 millioner kroner.

– Vi har en eierandel på 1,26 prosent i Agder Energi, men vi har også en eieravtale som forhindrer oss i å selge før i 2018. Bakgrunnen for det er at kommunene ønsker en samlet hånd på rattet, sier Trøan.

Hun mener det er rimelig enkelt å selge aksjer på kort sikt, men har ikke vurdert konkret om det er gunstig for kommunen.

– I så fall må vi erstatte de 2,1 millionene som vi har budsjettert med som avkasting på disse plasseringene, påpeker hun.

Varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF) spør om det ikke lønner seg å bruke penger fra et aksjesalg til å betale ned på lån, slik at kommunen slipper å betale renter og avdrag.

– Generelt er det en dårlig idé i tider med lave renter. Tidligere har vi hatt ganske god avkastning på aksjene, og så mye tjener vi ikke på å nedbetale lån, sier Trøan.

Mens Vegusdal ikke helt slipper tanken om å selge, og påpeker at det er kostbart for fattigfolk å spekulere i aksjer, sier Høyre kontant nei.

– Avkastningen har vært høyere enn kostnadene ved å ha disse pengene i aksjer. Jeg tror det er en dårlig løsning å selge dem nå, da får vi heller ha dem i reserve, sier Nils Olav Eikenes (H).

 

Les mer om møtet i onsdagens papirutgave!