Terpet på å si nei

UTFORDRER: Kristoffer Svaland ba i desember 2015 ungdomsskoleelevene på Valstrand tenke godt gjennom hvorfor de vil si nei til narkotika. – Har du for eksempel planer om å bli lege, har du en skikkelig god grunn for å holde deg unna. Alle dere har en slik grunn, sa han. Torsdag er han tilbake på Valstrand for å holde foredrag for foresatte og andre interesserte.

En tidligere rusmisbruker vender hjem, og deler av sin erfaring for å få unge til å avstå fra stoff.

– Jeg var litt nervøs, men det er veldig godt å få det gjort, for dette er et viktig arbeid. Jeg tror inntrykkene hos elevene blir sterkere om det kommer fra noen som har gått på skolen selv, og kjenner området, sier Kristoffer Svaland til Birkenes Avisa.

32-åringen er oppvokst i Birkenes og trasket sine ungdomsår på Valstrand skole. Nå er han tilbake, og onsdag og torsdag forrige uke hjalp han ungdommen med å finne grunner til å si nei. Vi fikk være med da han besøkte en niendeklasse.

– Dere kjenner kanskje min bakgrunn? En gang var jeg der dere er nå, men senere har jeg vært narkoman i tolv år. Nå har jeg vært rusfri i syv år, sier han.

Gatelangs i Oslo

Svaland arbeider nå som miljøterapeut i Oslo sentrum, og har ansvar for en liten gruppe ungdom som bor ute, og er durkdrevne narkomane. Julaften i fjor fant han de samlet rundt et juletre fra Biltema, i et av hovedstadens mange parkeringshus.

– Vil du være med å røyke hasj? Ikke det? Hvorfor ikke? Det vi skal gjøre i dag er å finne grunner til å si nei. Dersom du ikke har tenkt gjennom hvorfor du skal si nei, er det lett å si ja, sier han til elevene.

Niendeklassingene trekker frem helse som et argument, ingen av dem vil slite med helsa. Og Svaland bekrefter at det sliter på helsa å bruke narkotika. Ett år på institusjon tok det ham å bli frisk fra avhengigheten.

– Ingen i dette klasserommet er dumme, og ingen her er bare det du ser. Men dere er uvitende om hva konsekvensene av narkotika er, og derfor er jeg her, påpeker han.

 

Les mer om Svalands foredrag i Birkenes Avisa på papir!