Tar tak i scenetaket

RØRT: En tydelig rørt kultursjef Wenche Flaa Eieland (t.v.) takker Kristine Foss for det generøse bidraget som skal sikre scenetak på Tobias jorde.

RØRT: En tydelig rørt kultursjef Wenche Flaa Eieland (t.v.) takker Kristine Foss for det generøse bidraget som skal sikre scenetak på Tobias jorde.

Kristine Foss gir én million kroner av egen lomme for å sikre scenetaket på Tobias jorde.

– Det har skjedd ting som mange her gleder seg til å fortelle. En av våre innbyggere har sagt seg villig til å spytte inn én million kroner til nytt tak til scenen på Tobias jorde, sier Ordfører Anders Christiansen (Ap).

Kommunestyret skal denne mørke desemberkvelden vedta et minusbudsjett for neste år, men ordføreren tillater seg å begynne møte med noe langt triveligere.

– For de som er i tvil, det er altså Kristine Foss vi snakket om, og i tillegg har Foss Invest AS sagt seg villig til å stille med tilsvarende beløp dersom det skulle bli nødvendig, sier han.

En scene til glede

Giveren selv mener birkenesingene ikke må være redde for å skryte av kulturkommunen Birkenes, selv om det hviler ganske mørke skyer over kommuneøkonomien for tida.

– Vi har en sterk dugnads- og frivillighetskultur her i bygda. Mange var lettet da vi fikk på plass kulturarenaen på Valstrand, men Tobias jorde er jo trivselsarenaen for hele folket, sier hun.

Foss kan fortelle at hun lenge hadde vært opptatt av at scenen ikke fikk de trygge forhold som Birkelandsfolk kunne ønske. Derfor håpet hun at gaven kan bidra til at taket kommer på plass og at fremtidige artister, aktører og publikum skal kunne føle seg trygg selv gjennom en kald vintervind eller to.

– Scenen har vært til glede, men også skapt en del problemer. Jeg har ingen faglig dyktighet, men har skrevet ned noen få punkter jeg håper klan bli løst, sier hun.

En gave i takknemlighet

Scenen skal etter hennes preferanser være estetisk, bruksvennlig og bygningsmessig solid. Kommunen må også ha en plan for utforming, økonomi og ikke minst vedlikehold.

– Dette er en gave i takknemlighet til kommunen, slår hun fast.

Kultursjef Wenche Flaa Eieland er tydelig rørt under hele seansen i kommunehuset.

–  Kristine er en raus og varm person, med hjerte for Birkeland. Det kan vi like, sier hun.

Foss repliserer.

– Du er handlingsdyktig og profesjonell, men du tar lett til tårene, sier Foss, til latter fra salen.

Tar nødvendige grep

I en pressemelding forsikrer kommunen at de skal gjøre sitt for å realisere scenetaket:

«Birkenes kommune skal sørge for nødvendige tekniske og økonomiske planer for å bygge scenen. Det er svært gledelig for Birkenes kommune å motta en slik gave som bidrar til å videreutvikle Tobias Jorde og bygge nytt tak på scenen».