Så skolen brenne ned

BRANT NED: Etter 113 år måtte det gamle skolebygget gi tapt for flammene.

BRANT NED: Etter 113 år måtte det gamle skolebygget gi tapt for flammene.

En onsdag kveld i desember knitret det i treverket på 113 år gamle Mollestad skole. Brannvesenets øvelse endte på planlagt, og verst tenkelig vis for skolen.

– Det er jo på en måte litt vemodig, og vi hadde ikke forventet dette for 30-40 år siden, sier Osmund Mollestad til Birkenes Avisa.

En liten horde av naboer, sambygdinger og andre interesserte har samlet seg på Østre Mollestad for å se Mollestad skole brenne ned til grunnen.

– Syv år gikk jeg på skole her, men jeg pleier å si tre og et halvt, for vi var bare på skolen annenhver dag, sier Tor Agnar Mollestad.

Drømte om juletrefester

Det er Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) som har fått oppdraget med å sette punktum i livet til den gamle skolebygningen. Men det har vært et langt liv, og mange har et forhold til sveitservillaen.

– Jeg synes dette er trist. Vi snakker om kulturhistorie, og selve bygget har betydd mye for mange. Ikke minst husker jeg juletrefestene som var helt magiske, sier Inger Slågedal Birkeland, og legger til:

– Tidligere i dag sto jeg der inne og drømte meg tilbake til den tida.

Hun har nemlig benyttet seg av siste sjanse til å dokumentere bygget før det går opp i røyk, og var tidligere på dagen innom for å ta en rekke bilder.

– Både skole, søndagsskole, folkehøyskole, basarer, 4H-møter og mye mer har blitt arrangert her, sier hun.

Prestisjetung konkurranse

Tor Agnar Mollestad serverer denne historien til Birkenes Avisa:

– Vi var åtte gutter og ei jente i klassen, og en av oss hadde pissa opp etter veggen inne på utedoen. Læreren merket det, og det ble full sjekk. Han sto på trappa, og vi på gårdsplassen. Så sa han at han ville vite hvem som hadde gjort det, og hvis ingen sa noe, måtte vi vente helt til han fikk samlet skolestyret klokka fem. Oddny, derimot, hun kunne gå hjem, sa han. Da slo en av mine klassekamerater fast: Oddny kan også pisse!

Men det var altså en av gutta som sto bak ugjerninga, bare så det er sagt.

– Ja, det var jo en liten konkurranse om hvem som kunne pisse høyest, men jeg tror ikke Oddny var med på den konkurransen, sier Mollestad.

Flere lange øvelser

Onsdag var piss byttet ut med rent vann, og brannvesenets menn spylte nok betraktelig høyere enn barna kunne drømme om for en mannsalder siden. I løpet av ettermiddag og kveld øvde KBR på en rekke kalde og varme øvelser.

Blant annet ble det øvet på røykdykking, kontrollert nedbrenning, oppsett av vannvegg og øving på samme type verktøy som ble benyttet i Posebyen i Kristiansand da det brant for kun få uker siden.

– På grunn av denne hindret vi spredning av brannen til det verneverdige bygget ved siden av her, sa Vidar Ekse i KBR til NRK Sørlandet etter brannen i Posebyen.

Han snakket da om brannvesenets skjæreslukker. Både KBRs avdeling i Kristiansand og Birkenes har verktøyet, som enkelt fortalt virker som en kraftig høytrykksspyler.

– Vi setter den i veggen, og den skjærer seg gjennom tre, betong og stål, forklarer Ekse.

Solgt for 300.000 kroner

Den 113 år gamle bygningen ble avhendet fra kommunen til private hender i januar 1995 for 300.000 kroner. Syv år senere ble eiendommen solgt videre for 700.000 kroner i april 2002. I mellomtida ble deler av bygget gjort om til leiligheter og soverom.

Det var i april i år at nåværende eier søkte kommunen om tillatelse til rive/brenne ned bygget. Søknaden ble administrativt behandlet, og godkjent med bakgrunn i at bygget var i dårlig forfatning.

 

 

ØVELSE: Brannvesenet benyttet seg blant annet av en skjæreslukker under øvelsen. Den skyter vannet inn i bygget under høyt trykk.

ØVELSE: Brannvesenet benyttet seg blant annet av en skjæreslukker under øvelsen. Den skyter vannet inn i bygget under høyt trykk.

TILSKUERE: Tor Agnar og Osmund Mollestad var to av mange som fulgte nedbrenninga av gamle Mollestad skole.

TILSKUERE: Tor Agnar og Osmund Mollestad var to av mange som fulgte nedbrenninga av gamle Mollestad skole.

TENT: Skolen var etter sigende i dårlig forfatning, og ble godkjent revet av kommunen tidligere i år.

TENT: Skolen var etter sigende i dårlig forfatning, og ble godkjent revet av kommunen tidligere i år.