KULTUR: Små og store med forventninger kjøpte lodd på bedehusbasaren lørdag.
– Da er det kransekaka først, og det er 811 som vinner den, sier Ivar Ånesland med stødig stemme over høyttaleranlegget.
Det er lørdag, og det nærmer seg advent. Bedehuset i Birkeland er fylt til randen med små og store premier. Noen lar seg spise, andre må vannes jevnlig for å ha verdi.
– Vi kommer hit for å treffe folk, og for at barna kan ha det gøy sammen med andre. Vi er som regel innom hvert år, for det går jo til en god sak, sier Terje Aanesland.
Sikrer driften av bedehuset
Sammen med Ingrid kjøper han derfor lodd hos Sven Martin Sørhus og Torunn Fåland. Pengene som kommer inn denne dagen går til driften av bedehuset, et bedehus som kan brukes av hvem som helst i bygda.
– Det eies jo av kristenfolket i Birkenes, og hvem som måtte ønske det kan leie plass, sier Ånesland.
Som leder av styret forteller han at pengene som kommer inn på bedehusbasaren er svært viktige for driften. Den nevnte leia, er nemlig ikke så mye å snakke om.
Mange barn og unge innom
– Nei, de som leier betaler lite, og noen er her nesten gratis. Bedehuset er vanvittig godt brukt av barne- og ungdomsarbeid, og det er vi veldig glade for, sier han.
Mellom 150.000 og 200.000 kroner koster det å drifte bedehuset i året. Loddene på basaren svir ikke like mye i lommeboka, og mange lar seg friste.
– Blomsten går til 1320, og den kommer vi ned med, lyder det over høyttalerene.
I kjelleren sitter nemlig et dusin mennesker rundt bodene. Allerede i trapperommet på vei ned, aner man at det er snakk om både gjærbakst og kaker som serveres. Om ikke man trekker vinnerloddet, vil i alle fall duften huskes langt ut i desember.