Eon sier nei

NEI: E.On får ikke bygge vindkraftverk på Storehei. Her er selskapets representanter fotografert på en orientering for kommunestyret tidligere .
VIL IKKE BETALE: Anette Blücher, Camilla Rasmusson og Martin Westin forteller at Eon Vind ikke vil betale kommunen 15 millioner kroner årlig. De vil heller bli enige om avbøtende tiltak.

VIL IKKE BETALE: Anette Blücher, Camilla Rasmusson og Martin Westin forteller at Eon Vind ikke vil betale kommunen 15 millioner kroner årlig. De vil heller bli enige om avbøtende tiltak.

Vindkraftselskapet er ikke interessert i å oppfylle kommunens krav om minstebetaling per år.

– Vi kan ikke støtte kommunen med minst 15 millioner kroner i året uansett hva som skjer. Vi kan ikke gi bort penger på denne måten, men vi kan bli enige om avbøtende tiltak, sier Camilla Rasmusson fra Eon Vind.

Eon vil dermed gå i dialog med kommunen om kravet, og foreslå avbøtende tiltak. Representantene fra kraftselskapet orienterte politikerne i årets siste kommunestyremøte. De svenske vindkraftutbyggerne uttrykte overraskelse over at Olje og Energidepartementet (OED) ba dem gå i dialog med kommunen, og ikke bare tok en sjefsavgjørelse på departementsnivå.

– Sier dere ikke med dette nei til hele prosjektet, spør Trygve Endresen (H).

– Det er ikke slik vi tolker det. Det finnes andre prosjekter vi kan investere i, men vi er her for å møte dere. På de fleste punktene er vi jo enige, svarer Eons representant.

Bak kommunens krav ligger et ønske om forutsigbar inntekt. De 15 millioner kronene er inklusiv den eiendomsskatten som vindturbinanlegget genererer.

– Man utreder for tiden endringer i skattesystemet, men fortsatt beregner vi å betale seks til åtte millioner kroner årlig i eiendomsskatt. Utredningen blir uansett klar før vi får konsesjon, sier Martin Westin fra Eon.

 

Les mer om Eons tanker om framtida i papirutgaven av Birkenes Avisa!