Dette byr førjulstida på

TENNES: Til søndag tennes både julegata og juletreet på Birkeland, og på Herefoss. Juletreet på Engesland blir tent allerede fredag.

TENNES: Til søndag tennes både julegata og juletreet på Birkeland, og på Herefoss. Juletreet på Engesland blir tent allerede fredag. (Arkivfoto)

KULTUR: Som vanlig blir det hektisk for den som vil ha med seg alle førjulsarrangementene i Birkenes. Salgsmesser, julegrantenning, konserter og teater er bare noen av stikkordene.


Allerede torsdag kan alle som planlegger julegaveinnkjøp ta turen til Idrestthuset på Birkeland, der Birkenesamatørene har fylt opp det meste av lokalet med håndlagde produkter av alle slag. Har du kransekake eller lefse på huskelista, bør du erfarigsmessig være tidlig ute. Julemarkedet fortsetter fredag og lørdag.

Fredag kommer teaterforestillingen «Jul i piratbukta » til Birkeland bibliotek. Forestillingen er gratis for barn. Fredag inviterer også vegdølene til julemoro, med tenning av julegrana utenfor butikken på Engesland. Tradisjonen tro blir det julegang rundt bygdas egen bensinpumpe.

Lørdag skaper Frikirka førjulsstemning på hotellterrassen i sentrum, med servering av gløgg, kakelotteri og loppemarked.

Advent

Søndag er som kjent den første i advent, og det betyr julegrantenning både på Herefoss og Birkeland. Herefossingene får følge av Birkenes hornmusikk julegrana ved siden av Herefosshegra tennes.

På den tradisjonelle julevandringen rundt Tobias jorde på Birkeland møter man speidere med bål og pinnebrød, englekor ved krybba i stallen, julenisser rundt bål, brannbil og brannmenn med litt råd og tips og nissedans ved barneidretten. Birkeland musikkorps skaper julestemning med korpstoner. Det blir gang rundt juletreet og musikken selger kaffi, gløgg og mer til. Julemarkedstemning blir det også ved at Elevbedrifter fra Valstrand skole vil selge sine håndlagde produkter. I tillegg selger speiderne julenek. Kulturleder Wenche Flaa Eieland forteller at de også i år håper å få til et fint fyrverkeri.
Kvelden avsluttes med speidernes lysmesse i Birkenes kirke.

Slag i slag

Så går det slag i slag utover i julemåneden. Du finner hele oversikten i en egen annonse annet sted i ukas Birkenes Avisa, men vi nevner noen få:

Den andre helga i advent vil Tore Thommassen sammen med Birkenes barnekor framføre «Sangen om Maria» i Birkenes kirke.

Søndag 6. desember er det Jul på Grasham, som byr på aktiviteter for små og store i trivelig bygdemuseumsmiljø. Det betyr julemarked, musikk, snekring, spikking og smiing for barn, hest og slede, lynlotteri, nisse og nissetog, gløgg, og julegraut. Det går rykter om storsatsing på det populære snekkerverkstedet, der barna får snekre sin egen lastebil eller tog, som kan males etterpå.

Den lokale sanggruppa «Snelleklang» debuterer torsdag 10. desember i Birkenes kirke sammen med en jazzduo de har hentet fra Oslo. Søndag 13. desember er det Birkeland Musikkorps og Birkenes bygdekor sin tur til å holde konsert i samme sted, mens Birte Myrstad og Asbjørn Arntsen holder julekonsert med førjulskos i kantina på kommunehuset mandag 21. desember.

Ellers holder menigheter og klubber adventssamlinger og gudstjenester omkring i hele Birkenes.