Birkenes mot ROBEK

Rådmann Gro Anita Trøan og teknisk sjef Halvor Nes før presentasjonen av neste års kommunebudsjett.

HELRØDT: Rådmann Gro Anita Trøan og leder for teknisk sjef Halvor Nes før presentasjonen av neste års kommunebudsjett. FOTO: Geir Willy Haugen

POLITIKK: Rådmannen har ikke klart å sy sammen et budsjett som både gir overskudd neste år, og samtidig er realistisk. Dermed går det mot ROBEK-lista for Birkenes kommune.

Fredag ettermiddag presenterer rådmann Gro Anita Trøan helrøde tall for kommunestyret. Hun har ikke lykkes med å lage et kommunebudsjett for neste år som gir overskudd i kommunekassa.

– Hvis dette budsjettet blir vedtatt, vil Birkenes kommune bli ført opp på ROBEK-lista. Det er mange veier inn ditt, blant annet gjennom budsjett og regnskap, sier Trøan til kommunestyret.

En oppføring på ROBEK-lista vil bety mindre handlingsrom for både lokalpolitikere og rådmannens stab. Kommunen vil måtte få godkjenning av staten for å ta opp lån, og for å inngå langsiktige leieavtaler. I tillegg skal lovligheten av budsjettvedtak kontrolleres.

– Helt realistisk så tror jeg ikke vi klarer å unngå ROBEK, men vi må diskutere det, og se om vi kan finne på noe. Det kommer til å bli tøft, sier ordfører Anders Christiansen (AP) til Birkenes Avisa.

Mer om hva rådmannen presenterte, og politikernes reaksjoner leser du i Birkenes Avisas papirutgave onsdag.