Best av 100.000

VANT: Tredje- og fjerdeklasse på Engesland skole ble best i Knutepunkt Sørlandet i konkurransen Beintøft. Mandag fikk de besøk av ordføreren. F.v.: Marie Elise Rødli, Hanna Aas, Lena Aas, Linnea Flatland, Ørjan Solås, Lotte Mattea Aaneland Heia, Martin Lindland Olsen, Emil Reinken, Karoline Haugland, Mariell Hovstad, og helt i front Bjørnar K. Haraldseid.

VANT: Tredje- og fjerdeklasse på Engesland skole ble best i Knutepunkt Sørlandet i konkurransen Beintøft.Mandag fikk de besøk av ordføreren. F.v.: Marie Elise Rødli, Hanna Aas, Lena Aas, Linnea Flatland, Ørjan Solås, Lotte Mattea Aaneland Heia, Martin Lindland Olsen, Emil Reinken, Karoline Haugland, Mariell Hovstad, og helt i front Bjørnar K. Haraldseid.Bakerst ordfører Anders Christiansen (Ap).

MILJØ: Elevene i tredje- og fjerdeklasse på Engesland skole gikk helt til topps i Beintøft.

– Vi vil ikke at det skal bli varmere på jordkloden, og det gjør det jo om vi slipper ut Co2-gasser, sier Emil Reinken til Birkenes Avisa.

Derfor har tredje- og fjerdeklasse på Engesland skole helt frivillig meldt seg på den landsomfattende konkurransen Beintøft. I to måneder har elevene forsøkt å enten gå, sykle, eller ta bussen til skolen.

– Stort sett har jeg gått til skolen i to måneder, men hvis jeg har hatt dårlig tid, har jeg blitt kjørt. Før konkurransen begynte ble jeg kjørt oftere, sier Hanna Aas.

Best i knutepunktet

Mandag fikk klassen besøk av ordfører Anders Christiansen (Ap) og konsulent Beate Fiszkal fra Klimaalliansen. Hun arbeider med Beintøft-programmet i Knutepunkt Sørlandet.

– I år var første år elever fra Birkenes var med i konkurransen, og så blir de rett og slett den beste klassen i hele knutepunktet. Det håper jeg smitter over på andre skoler, sier Fiszkal.

Totalt har 18 skoler og 80 klasser i knutepunktet deltatt, og med rundt 3500 poeng samlet klassen på Engesland mest poeng av alle.

– Vet dere hvor mange som bor i de syv knutepunkt-kommunene? Der bor det over 100.000, og dere er best av alle de, sier ordføreren når han overrekker klassen et diplom, en fotball og 2.000 kroner.

Bitte gran slitsomt

Poengene er regnet ut fra en håndsopprekning hver eneste morgen, hvor elevene skal angi om de har gått, syklet, tatt bussen eller blitt kjørt til skolen.

– Noen ganger har det vært slitsomt å gå, men det går ganske greit. Det blir jo litt trim i tillegg, sier Hanna.

De fleste elevene i denne klassen har tatt skolebussen, viser en uformell håndsopprekning på oppfordring fra ordføreren.

– Selv om bussen slipper ut Co2 er det mye bedre enn å kjøre privatbil. Med slikt positivt gruppepress som Beintøft er, blir det mindre biler om morgenen, og mindre stress blant foreldrene, sier Fiszkal.

Bra for kloden

Mange skoler i både Kristiansand og Vennesla har aktivt støttet konkurransen for å bli kvitt det kaoset som kan oppstå om morgenen hvis mange foreldre kjører barna til skolen.

– Hvis man går til skolen, kan man bruke beina, og gjøre noe bra for kloden, slår Emil fast.

Han håper de kan delta i konkurransen også neste år, og ser gjerne at flere klasser i Birkenes melder seg på.