Ber foreldre logge av

BEKYMRET: FAU-leder ved Valstrand skole, Fredd Nygård, er litt bekymret for ungdomsmiljøet i bygda. – Foreldre bør logge av skjermen, og snakke med ungdommen, sier han.

BEKYMRET: FAU-leder ved Valstrand skole, Fredd Nygård, er litt bekymret for ungdomsmiljøet i bygda. – Foreldre bør logge av skjermen, og snakke med ungdommen, sier han.

FAU-leder mener mange drar på hytta, uten å ha peiling på hva barna gjør i helga.

– Det er mange foreldre som ikke har peiling på hva som foregår blant ungdommen i bygda. Vi i FAU ønsker oss flere foreldre som er involvert i forebyggende tiltak, sier Fredd Nygård.

Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved Valstrand inviterte tidligere i måneden foreldre til informasjonsmøte om rus i forbindelse med Kristoffer Svalands undervisningsopplegg for elevene på skolen. Nygård er skuffet over hvor mange som møtte opp for å høre på Svalands budskap.

– Vi ser at det er noe å gang som ikke er helt sunt i ungdomsmiljøet. Foreldre bør logge av skjermen, og gå ut og snakke med ungdommen. Snakker man ikke med dem, finner man heller ut hva som plager dem, sier FAU-lederen.

– Må bry oss mer

Han har fått en del henvendelser om at ungdom faller utenfor, men får samtidig ingen bekymringsmeldinger fra foreldre.

– Bryr vi oss om barna? Ja, selvsagt. Men vi må bry oss mer. Foreldre sitter foran blå skjermer om kveldene, mens natteravnene sier at de går glipp av det som skjer ute, sier han.

Også Svaland understreker foreldrenes betydning overfor Birkenes Avisa.

– Foreldre har et stort ansvar for å bringe informasjon og erfaring ut til ungdommen, men dessverre er det mange som er uvitende, sier den tidligere rusmisbrukeren, og fortsetter:

– De kan kanskje tro at barna vokser opp i et beskyttet bygdemiljø, men jeg vil be foreldre ta ansvar.

Arbeider med lavterskeltilbud

Rent konkret arbeider nå FAU sammen med skolen og SLT-koordinator om et lavterskeltilbud innen motor.

– Hensikten er å få hanket inn ungdom som er ute og kjører, og prøve å få de utplassert i en bedrift. Få de til å gjøre noe, og analysere hva de er dyktige på, sier Nygård.

FAU-lederen håper lokale bedrifter vil melde sin interesse for prosjektet, og hvis ikke er han villig til å åpne døra til sitt eget private verksted.

– Det jobbes med dette på skolen, og jeg håper foreldrene tar opp stafettpinnen, og bidrar. Vi trenger både bedrifter, og foreldre som er villig til å bruke av sin fritid, sier han.

Faller utenfor

– Rent konkret hva slags bekymringer har du for ungdomsmiljøet i Birkeland?

– Ut fra det vi hører fra rektor, politi og SLT-koordinatorer fellesnevneren at en del ungdom ikke finner seg til rette i fotball, korps og andre organiserte tilbud, sier Nygård.

Han ber foreldre som er bekymret, og ikke vil ta det opp på felles møter, kontakte ham direkte.

– Dersom det er noen som bærer på noe ømfintlig er det bare å ta kontakt, sier han.