Ukas leder: Drømmesommer til besvær

Redaktør Bjørn Vidar LieSommeren, som bare ser ut til å fortsette og fortsette, går inn i historien som den varmeste nålevende sørlendinger kan huske. Det er ikke ofte gradestokken viser over 30 grader i skyggen mange dager på rad, men det har den gjort denne sommeren.

Vårt inntrykk er at folk flest har kost seg i varmen. Det har vært forsvinnende få værklager å høre. I stedet har små og store strømmet til badeplassene både ved sjøen og i innlandet der vannet har lokket med temperaturer opp mot 25 grader. Selv har vi heller ikke funnet grunn til å klage på sommerværet. Det er jo dette vi drømmer om hele vinteren.

Iskremprodusenter og bryggerier gnir seg i hendene. Men for noen skaper den varme og tørre sommeren utfordringer utover de vanlige. Bønder over hele Sør-Norge har eksempelvis hatt en stri tørn med å få vannet åkrene sine godt nok. Også for boligeiere med private brønner kan en såpass varm og tørr sommer skape problemer. Det kan Thomas Vik på Håbesland skrive under på.

Han opplevde at brønnen som forsyner boligen med drikke- og bruksvann gikk tørr i sommer. Ved henvendelse til kommunen fikk han beskjed om at han nok skulle få fylt opp brønnen sin, men da måtte han hente vannet selv på Tollnes. Har man tilgang til tankvogn eller tilhenger med en stor vanntank på, er nok det en enkel sak, men det er det selvsagt ikke alle som har.

Vik stiller spørsmålstegn ved om ikke kommunen har noe som helst ansvar for at innbyggere som ikke er tilknyttet det kommunale vannverket har tilgang på vann. Tidligere har det vært slik at brannvesenet har rykket ut med tankbil og fylt opp tørre brønner, men etter at Birkenes Brannvesen ble innlemmet i KBR er praksisen endret. Likevel var det en tankbil fra brannvesenet i Lillesand som ble redningen for Thomas Vik.

Nå har brannvesenet gjort det klart at private brønner ikke har noe med brannberedskapen å gjøre. Der det ikke finnes tilgang på trykkvann eller brannvann rykker de ut med tankbil. Men rent drikkevann er som kjent både mennesker og dyr avhengige av. Derfor er ikke problemstillingen Thomas Vik tar opp helt uaktuell.

Skal man bygge nytt hus i dag stilles det strenge krav til vannforsyningen. Det er imidlertid grunn til å tro at det finnes et betydelig antall eiendommer med private brønner anlagt i en tid da kravene ikke var like strenge som i dag. Nå er det heldigvis ikke ofte at brønner går helt tomme for vann, men at det kan skje er situasjonen på Håbesland et konkret eksempel på. Derfor kan det være greit å ha avklart hvordan grunneieren skal forholde seg dersom det skulle skje. Må man hente vann selv på Tollnes, eller kan kommunen eller brannvesenet ordne biffen?