Slik blir dagen

GODE VÆRPROGNOSER: Meteorologene har kommet med lovende værprognoser for nasjonaldagen. Det ligger dermed an til en solfylt feiring på både Birkeland (bildet), Herefoss og Engesland.

17. mai i Birkenes går ikke upåaktet hen, heller ikke i 2014. I år er det dessuten et aldri så lite grunnlovsjubileum som skal markeres, og det vil folk merke både på Herefoss, Engesland og Birkeland.

GODE VÆRPROGNOSER: Meteorologene har kommet med lovende værprognoser for nasjonaldagen. Det ligger dermed an til en solfylt feiring på både Birkeland (bildet), Herefoss og Engesland.

GODE VÆRPROGNOSER: Meteorologene har kommet med lovende værprognoser for nasjonaldagen. Det ligger dermed an til en solfylt feiring på både Birkeland (bildet), Herefoss og Engesland.

17. MAI. Sigbjørn Tveite, som i flere år har levert lokalhistorisk stoff til BirkenesAvisa, er invitert i ens ærend for å tale om “Birkenes fra 1814 til 2014” i anledning jubileet. Tveite er ikke snauere enn at han taler i alle tre bygder. Vi vil tro at mange birkenesinger etter å ha hørt talen har et atskillig mer levende bilde av Birkenes de siste 200 årene – fra små lokalsamfunn i en nyfødt nasjon og fram til dagens kommune som er i rask endring.

Jubileumstre ved bautaen

Uansett, de faste innslagene blir det likevel plass til. Etter at salutten har vekket folk presis klokka 07.00m blir det flaggheising ved sykehjemmet og minnestøtta ved speidere og musikkorps. Etter flaggheisinga spilles det korpsmusikk, og skoletoget starter klokka 09.00 etter flaggheising og hilsener ved skolene. Når skoletoget ankommer Tobias’ jorde etter en halv time blir det hilsen fra Hovedkomiteen.
Krigens ofre skal minnes og hedres gjennom ungdommenes tale og kransnedlegging, godt assistert av speiderne. I år vil et eget jubileumstre bli plantet ved minnestøtten, og det er det ordfører Arild Windsland som vil gjøre.
Toget går videre fra minnestøtta, og 17. maikomiteen oppfordrer folk til å plassere bilene slik at de ikke står i veien for toget, spesielt i området ved Coop Birkeland.
Små og store, korpsmusikanter, komiteer, skoleelever og barnehagebarn starter i toget ved Tobias’ og går opp Strøget til sykehjemmet og tilbake igjen til minnestøtta, der det blir felles avslutningssang.
Det blir busstransport til festgudstjeneste i Birkenes kirke, som er ved sokneprest Gunvor Hofseth.
I Birkenesparken blir det som vanlig kafé, leker og natursti før Sigbjørn Tveite taler klokka 13.30. Etter barneleikarring og hornmusikk vil ordfører Arild Windsland holde tale for dagen, før folketoget starter. 16.15 er det klart for kortesje på idrettsbanen.
Den som fortsatt er i feststemning, bør få med seg den store folkefesten i ballhallen, der dørene åpnes klokka 18.30.

Fullt program på Herefoss

På Herefoss blir det som vanlig flaggheising og kranspålegging ved kirken, fulgt av festgudstjeneste der Geir Ola Tveit står for dagens preken. Folketoget starter fra kirken og går til skolen klokka halv tolv, der matsalget starter i Torsbuhallen. Deretter går det slag i slag med konkurranser og folkefest klokka tre.
I år er det Natalie Vehusheia Stensvand og Siri Topland som holder tale, og det blir skuespill ved barna på Herefoss skole. Vidar Larsen og Linda Vehusheia synger, og etter hvert vil Sigbjørn Tveite holde spesialtalen om grunnlovsjubiléet.
Før premieutdelingen blir det underholdning ved de kjente figurene Laffen og Kikka. Det slår nok an hos de yngste, men pleier å inneholde rikelig med gode poenger for de litt mer voksne også.

Salutt og fest på Engesland

Etter at Berit Mjåland har ønsket velkommen ved Engesland skole, knaller bygdefolket igjen til med en skikkelig salutt. Dermed er 17. mai på Engesland i gang, og skoletoget går til kirka med Birkeland musikkorps i spissen. Der blir det festgudstjeneste ved Geir Ola Tveit, før det bærer tilbake til skolen der det blir salg av komper, pølser, lapskaus, kaker og kaffe.
Aktiviteter og natursti blir fulgt av kulturkafé ved Sigbjørn Tveite, som vil holde talen med temaet “Birkenes 1814-2014”.
Det blir folkefest i gymsalen under ledelse av Trond Eirik Jaabæk. Der bys det på både sketsj, sang og bildeserie med gamle bilder fra Vegusdal.