Gamle Birkenes på lokal-TV

EN SVUNNEN TID: Mange vil nok nikke gjenkjennende til bildene av Birkeland fra lenge før Strøget ble miljøgate. De to neste mandagene og utover i uka kan Birkenesfilmen ses på TV Agder.

Mandag 17. mars står Birkenes sin lokalhistorie i fokus på Sørlandets nye lokal-TV-stasjon TV Agder. Da sendes første del av to historiske program om Birkenes.

EN SVUNNEN TID: Mange vil nok nikke gjenkjennende til bildene av Birkeland fra lenge før Strøget ble miljøgate. De to neste mandagene og utover i uka kan Birkenesfilmen ses på TV Agder.

FRA EN SVUNNEN TID: Mange vil nok nikke gjenkjennende til bildene av Birkeland fra lenge før Strøget ble miljøgate. De to neste mandagene og utover i uka kan Birkenesfilmen ses på TV Agder.


KULTUR. TV Agder har ukentlig omkring 40.000 seere. Har du kabelnett, fiber eller Riks-TV i Aust- og Vest-Agder får du inn TV Agder. Hver mandag lages det et times magasinprogram som går i loop fra 17 til 23 hele uka. Programmet legges også ut på www.tvagder.no, så alle har mulighet til å se det.
– I 1987 lagde Birkenes Fotoklubb en video på rundt 40 minutter som vi nå har vært så heldige å få tak i, forteller Svein Tallaksen, redaktør i TV Agder.
– Vi kom over filmen ved en tilfeldighet og ble imponert over kvaliteten på Birkenes-filmen som er satt sammen av opptak gjennom 50 år – fra slutten av 1930-tallet frem til 1987.
Som i de andre ”mimrefilmene” som er blitt produsert, er det dagliglivet i Birkenes som blir presentert, slik det var den gang. Her er staute skaukarer, dristige og beinrappe tømmerfløtere, landbruk, håndverkstradisjoner, næringsliv og styre og stell. Små og store begivenheter, som da asfalten kom til bygda og NM på ski i 1963 med kongebesøk, og åpning av ny travbane i 1987 er behøring dokumentert. Og alt lunt og informativt kommentert av birkenesing og NRK-mann Einar Bjorvatn.
Da Birkenes Fotoklubb ble lagt ned for noen år siden ble eiendomsretten til filmen overlatt til Valstrand skole.
– Vi har produsert dvd-er av filmen. Inntektene fra salget går til Polen-tur for elevene, forteller rektor Bjørn Knudsen.
Så de som ønsker å støtte en god sak og i tillegg sikre seg Birkenesfilmen etter at den har gått på TV Agder kan bare henvende seg til skolen.
Se flere bilder fra Birkenesfilmen her: