Emilie fikk tandem fra Birkeland

I disse dager sykler ei blid og lykkelig jente rundt på Cuba på en tandemsykkel fra Birkeland. En ny hverdag har åpnet seg.

PREMIERETUREN: Emilies første tur på tandemen skjedde med «Sykler til Cuba»s egen mekaniker Javier som pilot. (Foto: Jan Olsen)

PREMIERETUREN: Emilies første tur på tandemen skjedde med «Sykler til Cuba»s egen mekaniker Javier som pilot. (Foto: Jan Olsen)


FRIVILLIGHET. I november sendte «Sykler til Cuba» to kontainere med til sammen 527 brukte sykler, 1100 nye sykkeldekk, sykkeltøy, fotballer, leker, verktøy og store mengder sko og klær til Cuba. I en av kontainerne befant det seg en tandemsykkel som skulle gis bort til en blind person. Ildsjelen i «Sykler til Cuba», setesdølen Jan Olsen, kunne ikke fortelle hvem på Birkeland som har eid sykkelen før den endte opp på Cuba, men et skilt på sykkelen indikerer at den ble kjøpt hos Hans Sykkelverksted. Olsen fikk den av Sykkelsport på Bergemoen i Grimstad.

Jakten på mottakeren

Vel framme på Cuba startet jakten på den riktige mottakeren av tandemsykkelen.
– Me hadde høyrt om ei blind 14-åring, men me visste ikkje kva ho heitte. Me visste berre at ho budde i Playa, ein tett befolka forstad til Havana, og me kunne liksom ikkje gå frå dør til dør og spørje etter ei blind jente på 14. Kva gjorde me då? Cubanarane meinte at det var ei umogeleg oppgåve å finne ho. Det meinte dei nok mest fordi dei ville ha tandemen og leike seg med sjølve, forteller Olsen.
Cuba har et godt skoletilbud for blinde og svaksynte. Ergo gikk trolig jenta på en slik skole, tenkte han.
– Me leigde Jayro med sin Plymouth ‘49-modell og dro på leiting. Me fann skulen, og me fann jenta, Emilie Sigler Betancuort. Ei 14-åring av rette slagen! Ho tok til å diskutere med rektor då han skulle forklåre Jayro korleis han måtte køyre for å finne huset der ho budde!

Sykkel er nyttig

Når en går i gatene i Playa Baracoa, som er base for sykkelprosjektet, finner en utrolig mange sykler som kommer fra Norge. DBS er et velkjent merke. Veldig få på Cuba har bil, og derfor er en sykkel like nyttig som mopeden var her på 50- og 60-tallet og som bilen er i dag. Bortsett fra hvite Adidas joggesko, kan en neppe gi en cubaner en bedre gave enn en sykkel.
«Sykler til Cuba» har egen side på facebook.
PS! Dersom noen vet navnet på den tidligere eieren av tandemsykkelen, er Birkenesavisa takknemlig for tips.

TYDELIG OPPHAV: Skiltet på ramma forteller at sykkelen ble solgt hos Hans Sykkelverksted på Birkeland. (Foto: Jan Olsen)

TYDELIG OPPHAV: Skiltet på ramma forteller at sykkelen ble solgt hos Hans Sykkelverksted på Birkeland. (Foto: Jan Olsen)