Ukas leder: Bruk stemmeretten!

RedaktørenMandag 9. september kulminerer valgkampen ved valgurnene. For de som er interessert i politikk ligger det an til en spennende kveld. Ifølge de siste meningsmålingene kan det bli et temmelig jevnt løp mellom Arbeiderpartiet og Høyre, samtidig som Senterpartiet og SV ser ut til å få for lav oppslutning til å sikre de rødgrønne en ny periode i regjering. Det ligger med andre ord an til et regjeringsskifte.

Det store spørsmålet blir i så fall hvem Høyre vil få med seg som regjeringspartner, med mindre Erna Solberg bestemmer seg for å danne en mindretallsregjering alene, noe som er lite trolig. Får Høyre og Fremskrittspartiet rent flertall, skal det bli spennende å se om Høyre tør å danne regjering med Siv Jensens ”rebeller”, eller om de inviterer med Venstre og/eller KrF som et tredje og fjerde hjul på vogna. Alternativet kan være en regjering med Venstre og KrF, men uten FrP. I fredagens utgave av Aftenposten lanserer også valgforsker Frank Aarebrot teorien om at Senterpartiet snur på flekken dersom muligheten til å komme inn i en regjering med Høyre og de to øvrige sentrumspartiene åpner seg. Det kan i så fall plassere regjeringskåte FrP ute i kulda for enda en periode.

Regionalt på Agder har valgkampen handlet like mye om personer som om saker. Det synes å være en gjengs oppfatning at de som har fylt setene på Agder-benken de siste fire årene ikke har lykkes i å sette landsdelen på kartet og sørge for nødvendige bevilgninger til vei, jernbane og universitet, blant annet. Høyre har satt alt inn på å få inn Lillesands populære ordfører Arne Thomassen som andremann fra Aust-Agder sammen med førstekandidat Svein Harberg fra Grimstad. Da må det jobbes knallhardt de siste dagene av valgkampen. Ifølge Fædrelandsvennen har FrPs Ingebjørg Godskesen gode utsikter til å beholde plassen, og det er i første omgang den Thomassen kjemper om. Erfaringsmessig bestemmer mange velgere seg den siste uka, så løpet er uansett langt fra kjørt.

Det er det heller ikke i kampen om de såkalte utjevningsmandatene, som beregnes ut fra det nasjonale valgresultatet. Den siste stortingsperioden har de to mandatene på Agder vært besatt av SVs Alf Holmelid i Vest-Agder og KrFs Kjell Ingolf Robstad i Aust-Agder. I Vest ser Holmelid ut til å få kamp til døra fra Birte Simonsen (Miljøpartiet De Grønne), Hans Antonsen (Venstre), Torhild Brandsdal (KrF) og Odd Omland (Ap). Robstad i Aust må konkurrere ut Venstres Antonsen, som er kandidat for begge fylkene, Godskesen, hvis Thomassen kaprer den faste plassen hennes, og muligens et par til. Her vil hver stemme telle, bokstavelig talt.

Derfor er det minst like viktig i år som ved tidligere valg at egdene benytter stemmeretten sin. Birkenes kommune har lagt til rette for at alle skal få mulighet til å avgi sin stemme. Denne uka holder Servicetorvet på kommunehuset langåpent til klokka 19.00 til og med torsdag for at flest mulig skal kunne forhåndsstemme. På selve valgdagen vil stemmelokalet i kantina på kommunehuset være åpent fra klokka 09.00 til 20.00, mens valglokalene i grendehusdelen på Herefoss og Engesland skoler vil være åpne fra 12.00 til 19.00. Vi håper stemmeberettigede birkenesinger går mann av huse for å være med å bestemme hvem som skal styre landet de neste fire årene. Stemmeretten er en viktig rettighet som forplikter, så bruk den!