Ukas leder: Godt nytt avisår!

Redaktør Bjørn Vidar LieInternasjonalt var nyhetsåret 2012 først og fremst prega av finanskrise i eurolandene og krigen i Syria. Nasjonalt var det få hendelser som fikk like stor oppmerksomhet som 22. julirettssaken og Vågå-ordføreren som ble anklaga for og dømt for seksuelt misbruk av ei mindreårig jente.

Med unntak av drapet som fant sted på en gård i Vegusdal i høst, hadde heldigvis ikke det lokale nyhetsbildet oppslag av samme alvorlighetsgrad, selv om minibussulykke med folkehøgskoleelever på Toplandsheiveien, kriseprega kommuneøkonomi og lovbrudd ved en av kommunens største skoler er alvorlig nok.

Regjeringens avslag på søknaden fra Birkenes, Lillesand, Iveland og Evje og Hornnes om tillatelse til å bytte fylke, kan nok oppfattes som både positivt og negativt, avhengig av øynene som ser. Det samme kan den tyske kraftgiganten E.ONs planer om tre vindmølleparker på heia mellom Herefossfjorden og Ogge, som BirkenesAvisa skrev om i januar.

At bankfilialen på Engesland ble lagt ned etter 126 års drift og at nærbutikken i samme bygg igjen var trua av nedleggelse, kan vanskelig ses på som annet enn trist, selv om nedleggelsen av den lokale bankfilialen var høyst forståelig. Da var det desto hyggeligere å konstatere at sjefen ved Foss Fabrikker ble kåra til årets kvinnelige leder på Sørlandet.

På kultur- og sportsfronten var det stort sett gladnyheter å skrive om. Utgivelsen av birkelandsjenta Thea Stapnes’ første plate, for eksempel. Eller skiskytter Lars Helge Birkelands første stafettseier i verdenscupen, et vellykka terrengsykkelmesterskap på Birkeland og selvsagt Birkenes ILs fotballjenter, som tok sølv i Norway Cup!

Et rikt utvalg lokale jubileer har også fått spalteplass det siste året; Folkehøgskolen Sørlandet og Mollestadbrua ble begge feira for sine 100 år, Birkenes Hornmusikk fylte 75, Birkeland Bridgeklubb 70, Birkenes bygdekor og Ogge grendelag 30 og Stiftelsen Birkenes bygdemuseum 25 år.

Felles for de nevnte nyhetene er at du har kunnet lese om dem i en egen lokalavis for Birkenes, BirkenesAvisa. Da må vi selvsagt ikke glemme at også vi jubilerte i 2012. I januar kunne den lille avisredaksjonen på Strøget feire ti år. Det gjorde vi ved å arrangere gratis jubileumsfest for en fullsatt kulturarena på Valstrand skole.

I denne utgaven av BirkenesAvisa starter vi med en ny spalte, ”For ti år siden”. Der vil vi hver uke ta et lite tilbakeblikk på hva avisa kunne bringe av lokale nyheter for ti år siden. I den aller første utgaven av spalten kan du lese om redaktørbyttet i januar 2003. Den gang besto redaksjonen av kun to faste medarbeidere. I dag er vi tre.

Vi liker å tro at BirkenesAvisa i løpet av sine 11 første år har utvikla seg til å bli ei god lokalavis som fanger opp mye av det som skjer i lokalmiljøet. Dersom du skulle irritere deg over at du kan lese saker fra Birkenes i andre aviser og tenker ”hvorfor står det ikke noe om dette i BirkenesAvisa?”, kan det være greit å huske at vi fortsatt er kun tre fast ansatte i redaksjonen, og vi tre tar oss av absolutt alt, fra å intervjue og fotografere til å selge og sette annonser, brette abonnementsgiroer og klistre frimerker på konvoluttene.

Men vi skal fortsatt strekke oss langt for å gi deg en best mulig lokalavis. Det betyr at vi alltid er glade for tips om ting som skjer i lokalmiljøet og at vi med takk tar imot bilder og tekst om begivenheter vi ikke har mulighet til å dekke.

Innføringen av ”For ti år siden” betyr samtidig at spalten ”På kanten” går ut, etter spaltist Bent Knudegaards eget ønske. Vi benytter derfor anledningen til å takke ham for trofast og høyst pålitelig levering av petit’er. Samtidig ønsker vi alle våre lesere et riktig godt nytt år!