Ukas leder: Fortsatt Robek-fare og Langt over streken

Redaktør Bjørn Vidar LieSå ble det eiendomsskatt på hus og hytter og annen næringseiendom i Birkenes. Ingen ønsket den usosiale skatten som tidligere rådmann Alf Martin Woie og daværende økonomirådgiver Lisa Johannesen allerede i 2010 foreslo innført fra 2014. Da ga de politikerne klar beskjed om kommunens disposisjonsfond vil være oppbrukt innen den tid. De fikk rett.

Med skyhøy lånegjeld og utgifter stigende i høyere takt enn inntektene, hadde ikke Woies arvtaker annet valg enn å foreslå eiendomsskatt, som hun gjorde i fjor, som hun gjorde i forfjor. Arbeiderpartiet og SV flagget tidlig at de ville gå inn for eiendomsskatt om det skulle bli tvingende nødvendig. Senterpartiet fulgte på, så KrF. Til slutt innså også halve Høyres kommunestyregruppe realitetene og satte tennene i det sure eplet.

Ingen skal tro at noen av politikerne pålegger huseiere, hytteeiere og eiere av næringseiendommer en ekstra skatt fordi de synes det er en god måte å finansiere driften av kommunen på. Men slik som den økonomiske situasjonen er nå, hadde de rett og slett ikke noe valg. Det handler om å få hjulene til å gå rundt i Birkenes kommune, men det handler også om å levere et budsjett som kan godkjennes av Fylkesmannen.

Høyres partigruppe er fortsatt av den overbevisning at kommunen kan komme seg igjennom den økonomiske krisen med kutt og uten ekstra inntekter. De ville heller ta et år eller to på Robek-lista enn å innføre eiendomsskatt. Vår spådom er at dersom Høyres budsjettforslag hadde blitt vedtatt ville kommunen fått budsjettet tilbake i ekspressfart fra Fylkesmannen med klar beskjed om å levere et realistisk budsjett i balanse der alle kommunens inntektsmuligheter, inklusive eiendomsskatt på bolig, var lagt inn.

Nå kan det godt tenkes at budsjettforslaget som ble vedtatt vil lide samme skjebne. Ifølge rådmannen blir det ekstremt vanskelig å kutte ni millioner i driftsbudsjettet i 2014. Da er fire promille eiendomsskatt altfor lite. Skulle man hatt noen forhåpninger om å komme i mål uten urealistiske kutt, måtte flertallet gått inn for rådmannens forslag om syv promille eller KrF-trioen Trygve Raens, Vemund Ruuds og Signy Aas Andreassens forslag om fem promille. Det innebar imidlertid at de kommuneansatte måtte gå med på en lavere lønnsøkning enn resten av kommune-Norge neste år, noe som trolig ville blitt like vanskelig å få til.

Dermed er sjansen for at Birkenes kommune havner på den beryktede Robek-lista fortsatt stor, dog et par hakk mindre enn dersom Høyre eller FrP skulle fått gjennomslag for sine kuttforslag.

Langt over streken

Fremskrittspartiet er mot eiendomsskatt, spesielt på boliger og fritidsboliger. Partiets frontfigur i Birkenes, Odd Gunnar Tveit, er så sterkt imot eiendomsskatt at han knapt vet hvordan han skal få det fram. I Kommunestyret gjorde han et forsøk. Et særdeles dårlig ett, etter vår mening.

For man sidestiller bare ikke innføring av eiendomsskatt på hus og hytter med svartedauen og invasjonsdagen for andre verdenskrig. Spesielt ikke i ei bygd som Birkenes som ble såpass hardt rammet av nazistenes herjinger. På Tobias Jorde er det reist en bauta til minne om de 14 birkenesingene som falt under krigen.

Kan hende blir FrP-representanten oppfattet som en fargeklatt og en humørspreder i Kommunestyret. Vi mener likevel det må være en grense for hva som kan tillates fra talerstolen. Neste gang Tveit går over streken med sine usakligheter bør ordføreren bruke klubba.