Styrket VM-sjansene

STYRKET VM-SJANSENE: Lars Helge Birkeland leverte en ny sterk søknad om plass på det norske laget til VM i tsjekkiske Nove Mesto om en drøy måned da han gikk en perfekt førsteetappe på verdenscupstafetten i tyske Ruhpolding i går kveld.

STYRKET VM-SJANSENE: Lars Helge Birkeland leverte en ny sterk søknad om plass på det norske laget til VM i tsjekkiske Nove Mesto om en drøy måned da han gikk en perfekt førsteetappe på verdenscupstafetten i tyske Ruhpolding i går kveld.

SKISKYTING. Landslagstrener Roger Grubben er enig i at Lars Helge Birkeland leverte en sterk VM-søknad da han gikk en perfekt førsteetappe i verdenscupstafetten i tyske Ruhpolding i går kveld. – Absolutt, det var en meget bra førsteetappe. Vanvittig trøkk, rask og god skyting. Det er ikke bare bare å bli kasta rett inn på laget sånn, da skal du være trygg på det du gjør. Men Lars Helge griper den sjansen han får, og kunne vel ikke gjort det bedre, sier Grubben. Han vil imidlertid ikke dele ut VM-billetten til Birkenes IL-løperen riktig ennå.
– Det er klart at alle gode prestasjoner er gode søknader til VM, men jeg kan ikke si noe mer akkurat nå. Vi vil se an alle løperne fram mot VM, og stafettlaget blir ikke klart før vi er der, men Lars Helge er absolutt en av de aktuelle, sier landslagstreneren.

Feilfri skyting

Fulle tribuner og hele 26 nasjoner på startstreken i Ruhpolding affiserte ikke mollestadgutten, som var på hugget fra første stavtak. Ut fra stadion lå han godt plassert i tetgruppa. Den posisjonen holdt han inn til første skyting. Der gjorde 24-åringen alt etter læreboka, blåste ned alle fem blinkene uten å måtte ty til ekstraskudd og gikk ut på en fjerdeplass, få sekunder etter lederen. På andrerunden viste Lars Helge at han ikke bare er god på standplass. Han gikk kontrollert og godt, og brukte akkurat så mye krefter han måtte for å henge med teten. Inn til den stående skytinga lå Norge på andreplass. Etter en ny imponerende skyteserie – fem blinker rett ned – og en ny sterk skøyteetappe kunne Lars Helge sende Tarjei Bø ut i ryggen på ledende Russland. Mens Bø måtte bruke tre ekstraskudd, skjøt Henrik L’abée-Lund feilfritt på tredjeetappen. Dermed hadde ankermann Emil Hegle Svendsen alle muligheter til å sikre Norge en ny stafettseier. Men fem ekstraskudd ble minst et par for mye, og de norske gutta måtte nøye seg med andreplass bak Frankrike.

Ekspertskryt

Om ikke landslagssjefen var villig til å dele ut VM-billetter, var NRKs ekspertkommentatorer langt rausere. Både Ola Lunde og Halvard Hanevold mente det bare var å bestille flybillett til mollestadgutten.
– Med Birkeland på førsteetappen i VM vil Norge garantert henge med i toppen dersom han går som han gjorde i dag, sa Lunde til Agderposten etter stafetten. Lunde tror imidlertid Lars Helge må gå normaldistansen i VM også, og levere en god prestasjon der, skal han få gå stafetten.
Selv holder hovedpersonen blikket stødig retta mot verdenscuprennene i Anterselva neste uke, der det lenge har vært klart at han skulle gå sprint og stafett.
– Klart det var veldig gøy å få til en sånn etappe, sier Lars Helge og karakteriserer løpet som ”nesten en tier”, på en skala fra en til ti.
– Men jeg har ikke fått noen signaler angående VM. Det er fortsatt hard kamp om plassene. Jeg skal gå løpene i Anterselva neste helg. Det er der det gjelder, sier han til BirkenesAvisa.