Søkkvåt Gubbefest

GJØRMEBAD: Man kommer ikke gjennom "Gubben" uten å få litt nærkontakt med myrene. Men enkelte tar det litt lengre. Fotograf Øyvind Murberg har fanget litt av opplevelsen som merkelig nok trekker folk til terrengløpet.

GJØRMEBAD: Man kommer ikke gjennom "Gubben" uten å få litt nærkontakt med myrene. Men enkelte tar det litt lengre. Fotograf Øyvind Murberg har fanget litt av opplevelsen som merkelig nok trekker folk til terrengløpet.

GJØRMEBAD: Man kommer ikke gjennom «Gubben» uten å få litt nærkontakt med myrene. Men enkelte tar det litt lengre. Fotograf Øyvind Murberg har fanget litt av opplevelsen som merkelig nok trekker folk til terrengløpet.


SVALANDSGUBBEN SKAULØP. Før årets «Gubbeløp» hadde ikke arrangørene store troen på enda en deltakerrekord. Men søkkvåte dager og blytunge løyper gjorde at flere enn noen gang lot seg lokke til å være med på galskapen.

SE FLERE BILDER I MORGENDAGENS PAPIRAVIS!

Løpsleder Torfinn Løland forteller at hele 541 stilte til start i langløypa. 61 damer og 480 menn syntes 27 kilometer i myr og gjørme akkompagnert av et til tider voldsomt regnvær hørtes ut som en trivelig søndagssyssel. I juniorløypa over 15 kilometer stilte 35 til start, mens man i dameløypa på 12 kilometer opplevde en voldsom interesseøkning med hele 102 damer til start. På Mollestad var det hele 80 barn og unge som stilte til start for å løpe de 5 kilometrene bort til Birkenesparken.

Vant på tredje forsøk

Best av alle i langløypa ble Eivind Knutsen fra Tjalve IK som med tiden 1:48:46 var utilnærmelig. Songdølen kom i mål 6 minutter før nummer to, KIFs Ole Kristian Heggheim.
– Jeg er veldig godt fornøyd med løpet, sier Eivind, som ifjor ble nummer to med tiden 1:45:42, men da under langt bedre forhold.
– Jeg liker best å løpe alene og jeg fikk tidlig ei luke til de andre, forteller han. Når han møtte folkelivet på Svaland hadde han et forsprang på drøyt tre og et halvt minutt, og var i realiteten aldri truet.
Toeren Ole Kristian Heggheim kunne bekrefte det.
– Vi hadde ikke kommet så langt inn i skauen ved Flakk før vi merket at han hadde et ekstra gir i forhold til oss andre, og måtte la ham stikke avsted alene, sier han, og berømmer Knutsen for en fantastisk tid under tunge forhold.
Heggheim tok seg tid til en tur innom stua på Svaland, og fikk sågar skrevet seg inn i gjesteboka.
– Det er en utrolig artig idè og vi fikk en fantastisk mottagelse der oppe. Det satt virkelig en spiss på løpet, sier han.
Treer ble Christian Wiig Bøen, mens vi finner beste lokale løper, Jonny Svaland på 26. plass, med tiden 2:15:58. Godt gjorde også Nils Christian Aabel og Anders Tveit det med tidene 2:18:05 og 2:19:47.

Lars nummer tre

I juniorløypa over 15 kilometer, var det Ole Martin Røssland som vant på tiden 1:04:28, foran Kristian Tjørnhom (1:05:54). Hjemmehåpet Lars Aasheim Svaland leverte et solid løp og kapret tredjeplassen med tiden 1:07:25.

Best igjen

I dameklassen gjorde firedobbelt gubbevinner Kjersti Karoline akkurat som hun ville, og med tiden 2:13:12 vant hun med 10 minutters margin til Solveig Pedersen.
Selve løpet og alt det engasjementet som ligger rundt gjør at Svalandsgubben har fått en spesiell plass hos Kjersti Karoline.
– Etter en fødsel for noen måneder tilbake så var treningsgrunnlaget litt spinkelt. Jeg har vel bare tre-fire uker trening bak meg, så jeg var veldig spent på hvordan jeg ville takle det, men det gikk over all forventning, sier hun.
Av de lokale damene gjorde Anne Charlotte Ruud et meget sterkt løp, og kapret til slutt fjerdeplassen med tiden 2:35:00.
I damenes 12-kilometer var det fjorårets sølvvinner Ingvild Sangesland fra Øvrebø som gikk til topps med tiden 57:11. Av dem med lokal tilhørighet bør nevnes Johanne Birkeland Abrahamsen og Stine Helen Bylund på henholdsvis fjerde- og femteplass.

Heder til Kristian og Trygve

De var med på å starte Svalandsgubben i 1974, og i år løp Kristian Jon Svaland og Trygve Løland Svalandsgubben Skauløp for førtiende gang.
En slik begivenhet og prestasjon må selvfølgelig behørig markeres.
Ordfører Arild Windsland overrakte diplom og gode ord, og satt stor pris på å løfte frem to ildsjeler som har vært med å sette Birkenes på kartet. Og det stopper ikke der. De to løpsglade ildsjelene ser ingen grunn til å stoppe når man er kommet så godt igang.