Ukas leder: Vel blåst!

NM-komiteen Terrengmaraton 2012

NM-KOMITEEN: Wenche Flaa Eieland, Trygve Løland, Dag Ivar Skåre, Åsmund Sivertsen, Oddleif Gundersen, Olav N. Birkeland, Børge Svaland, Oddvar Glidje og (foran) Pål Gundersen, Notto Høiland og Jonny Svaland kan puste ut og glede seg over at de har bestått NM-prøven med glans.

Gleden var stor i sykkelgruppa i Birkenes IL høsten 2011 da det ble klart at laget var blitt tildelt Norgesmesterskapet i terrengmaraton 2012. Som bildet under viser var ikke stemningen særlig lavere da arrangementskomiteen var samlet til møte på Idrettshuset i februar i år. Men den var neppe høyere enn den var etter at NM-arrangementet og Å i heiane var over søndag ettermiddag.

For med unntak av en syklist som måtte overende i den beryktede utforkjøringen etter Tveideråsen og et par som syklet feil nede på Tollnes, hadde absolutt alt gått som det skulle. Skryten satt da også løst hos så vel ryttere som representanter for Sykkelforbundet. ”Fantastisk løype!”, ”godt merka”, ”hyggelige veivisere” og ”topp arrangement!” var uttrykk som gikk igjen blant både mosjonister og elitesyklister.

Et NM-arrangement henger høyt hos ildsjelene i de mange hundre idrettslagene landet over. Å bli tildelt et nasjonalt mesterskap er både en tillitserklæring og en utfordring. Selv om laget er vant til å arrangere stevner og løp med mange hundre deltakere er det noe ekstra med et norgesmesterskap. Kravene er høyere, forventningene til den arrangementstekniske gjennomføringen likeså. Da er det ekstra hyggelig å konstatere at arrangørene lykkes så til de grader som rittleder Jonny Svaland og hans mange gode hjelpere gjorde i helga.

Å skulle arrangere et NM kan på mange måter sammenlignes med å sette opp et teaterstykke; de rette aktørene må velges ut til å ta ansvar for de ulike rollene, troppen må fungere sammen, roller må øves inn, statister, kulisser og kostymer må på plass – i dette tilfellet løypevakter, kioskmedarbeidere, blomsterpiker, ei behørig ryddet, merket og skiltet løype, startnumre, tidtakerbrikker og hva vet vi – arrangementet må markedsføres, og, ikke minst, publikum må få en god opplevelse. Den store forskjellen er at NM-arrangørene ikke hadde noen generalprøve å øve på. Her var det rett på. Likevel gikk alt på skinner. Det er imponerende.

Et vellykket NM-arrangement skaffer ikke bare heder og ære til arrangørklubben, det bidrar også til å sette hele bygda på kartet. Dette var syvende gang Birkenes IL sto som arrangør eller medarrangør av et norgesmesterskap siden laget arrangerte NM på ski i 1963. Det blir neppe siste gangen. Vi håper helgas suksess bidrar til å trekke horder av terrengsyklister til kommende års Å i heiane, og gratulerer rittleder Jonny Svaland og de utallige dyktige dugnadsfolkene han hadde med seg med et godt gjennomført NM!