Ukas leder: En enorm prestasjon

Nest etter å bli proff er deltakelse i Norway Cup noe av det største en ung norsk fotballspiller kan tenke seg. Den verdenskjente cupen som så dagens lys på Ekebergsletta for nøyaktig 40 år siden, regnes som verdens største fotballturnering.

I år var den større enn noensinne. Hele 1610 lag fra 56 forskjellige land deltok. 98 av dem stilte i klasse ”Jenter 15-16 år”. Det gjorde klassen til den største jenteklassen i årets cup. Blant de 98 lagene befant det seg et lag fra Birkenes IL.

Med en 13-åring, åtte 15-åringer og seks 16-åringer på laget møtte Birkenes det ene topplaget etter det andre, noen av dem med flere 17-åringer og drøssevis med landslagsspillere. Det ga bare birkenesjentene enda mer motivasjon til å slå dem.

Og det gjorde de. I tur og orden ble Ulfstind fra Tromsø, Nordre Trysil, Ballerup/Skovlunde fra København, Kongsvinger IL og Tromsø IL slått ut før jentene møtte Gneist fra Bergen i finalen. Her fikk slitne birkenesjenter en liten nedtur.

Laget klarte ikke å levere den samme innsatsen og det samme spillet som de hadde gjort i de tre foregående kampene, som alle gikk på en og samme dag. Finalen, som ble sendt direkte på TV2 Sport, endte med tomålstap.

Men det er ikke dét birkenesjentene vil bli husket for. De vil bli husket for at de, jentene fra lille Birkenes, vant sølv i verdens største fotballturnering. De vil også bli husket for måten de tapte finalen på, for fair play og ærlighet.

For da Anette Urdalen ble hektet innenfor 16-meteren på vei mot en kjempesjanse, holdt hun seg på beina og gjorde et ærlig forsøk på å nå ballen i stedet for å kaste seg ned for å få straffe. I pausen forklarte hun ekspertkommentator ”Mini” hvorfor: ”Jeg trener jo ikke på å falle. Jeg trener på å score mål”.

Og da Amalie Snøløs ble intervjuet rett etter at hun hadde tatt imot sølvpokalen for andreplassen nølte hun ikke med å berømme finalemotstanderen. ”De var bedre enn oss i dag og fortjente å vinne”, sa den lille store BIL-kapteinen. Slik skal det lyde!

For alle unge fotballspillere, fra Norge og en rekke andre land over hele verden, er Norway Cup et eventyr. Alt som skjer på Ekebergsletta og rundt omkring i hovedstaden i løpet av cupuka bidrar til det. Men fotballen, det sportslige, er fortsatt viktigst, og alle lagene forbereder seg godt til de seks dagene cupen varer.

Målet for de fleste er å nå A-sluttspillet. Skulle man klare å komme seg videre til 32-delsfinalen, 16-delsfinalen eller kanskje åttendedelsfinalen, er det stort. For de fleste regnes en kvartfinale, eller enda bedre, en semifinale, som uoppnåelig. En plass i finalen er utopi.

Birkenesjentene gikk hele veien. En enorm prestasjon, større enn de fleste av oss er i stand til å skjønne. Vi bøyer oss i støvet og gratulerer Birkenes IL jenter 16 med sølvet i verdens største fotballturnering!

Birkenes IL jenter 16 jubler over sølv i Norway Cup

SØLVJENTER: BIL-jentene og støtteapparatet har fått summet seg etter finaletapet og fått på seg sølvtrøyene som viser at de har tatt andreplassen i verdens største fotballturnering.