Magnus blir gitarlærer

Magnus med gitaren

GITARFRELST: – Gitar er så vanvittig kult, du kan gjøre så usannsynlig mye med det instrumentet, sier Magnus Døhl, som nå tar imot gitarelever i hjemmestudioet sitt i kjellerstua i Nordåsstien 6. – Det er bare å ringe, sier han.

Magnus Døhl har spilt gitar halve livet. Nå vil han lære bort det gøyeste han vet til andre.

– Det er så sinnssykt kult å mestre et instrument, å kunne stå på en scene foran mange mennesker og spille, å kunne lage låter sammen med andre. Det vil jeg at flere skal få sjansen til å oppleve, sier 18-åringen, som allerede er i gang med lærergjerningen. Sist torsdag hadde han den første dobbelttimen med sin aller første elev i øvingsrommet og hjemmestudioet i kjellerstua i Nordåsstien 6.
– Andre steder blir elevene ofte pådyttet låter og lekser av læreren, her skal de ha muligheten til å ta med sanger de sjøl har lyst til å lære, sier Magnus. For det er ikke så vanskelig å lære spille gitar, skal vi tro den ferske gitarlæreren.
– De første grepene lærer du raskt. Derfra går det fort framover, lover han.

Har spilt siden han var ni

Han burde vite hva han snakker om, etter å ha spilt gitar siden han var ni.
– Jeg husker jeg satt og spiste middag med mamma og pappa en lørdagskveld og så på Grand Prix. Så var det en vanvittig dyktig gitarist som spilte, og så spurte pappa: ”Vil du spille bass, eller vil du spille gitar?” ”Gitar!”, svarte jeg. Det var så vanvittig kul lyd.

Lærte av Åsmund Bernhard

Og gitar ble det. Først ett år ”i lære” hos nestennabo Åsmund Bernhard Knutson, siden fem år på Kick Musikk, en privat musikkskole i Kristiansand. En rekke opptredener på blant annet UKM og Ung Scene er det også blitt, sammen med kompisene Martin Litwicki og Finn Kristian Hartvigsen i trioen Acoustic Joy. Nå går han siste året på Møglestu videregående. Til høsten blir det musikk på heltid på musikklinja på Jeløy Folkehøgskole i Moss.
– Trives jeg der, blir det antakelig musikkstudier i USA, tror Magnus.

Øver åtte-ni timer om dagen

Ofte sitter han i kjelleren og spiller gitar fra han kommer hjem fra skolen i tretida om ettermiddagen til han går til sengs åtte-ni timer seinere. Nå håper han å bruke noen av timene på å lære bort noe av det han kan til andre.
– Det er på tide å lære vekk litt, få folk engasjerte i litt annet enn dataspill, smiler Magnus. Han har beregnet at han kan ha fra seks til åtte elever, en halvtimes undervisning av gangen. Elevene trenger ikke ha noen forkunnskaper om gitarspill. Det eneste de må ha er egen gitar, og lyst til å lære å spille.
– Gitar er så vanvittig kult, du kan gjøre så usannsynlig mye med det instrumentet, reklamerer han.