”Jonemann” vant Ultrabirken

Jon Kristian Svaland går i mål under NM terrengmaraton 2012

ULTRASLITEN: En totalt utslitt Jon Kristian Svaland går i mål i Birkenesparken under NM i terrengmaraton i slutten av juli. Fredag kunne han juble for delt seier i den 124 kilometer lange Ultrabirken. (Arkivfoto)


TERRENGSYKLING. Jon Kristian Svaland holdt ikke helt til mål under NM i terrengmaraton på hjemmebane i slutten av juli. Fredag kunne imidlertid den seige svalenderen juble etter å ha krysset mållinja først i den tøffeste av Bikebeinerrittets løypetraseer, den 124 kilometer lange Ultrabirken. ”Jonemann” syklet for sikkerhets skyld i mål hånd i hånd med skiskytter- og terrengsykkelmakker Tor Halvor Bjørnstad. Fem timer 52 minutter og 53 sekunder brukte duoen på de 124 knallharde kilometerne over fjellet fra Rena til Lillehammer. Underveis forserte de totalt 2.060 høydemeter.
– Deilig og veldig moro, kunne Jon Kristian meddele Agderposten umiddelbart etter målpassering. Ifølge svalenderen var løypa våt, glatt og sleip i begynnelsen, men noe tørrere etterhvert.
– Mot slutten fikk vi en luke, og dermed ble det til at vi syklet hånd i hånd over målstreken, forteller han til Agderposten. Både mens han satset på skiskyting og etter at han la ski og gevær på hylla har ”Jonemann” vært en svært habil terrengsyklist med flere store meritter på sykkelsetet. De siste to årene har han vært ansatt som smører for skiskytterlandslaget gjennom vintersesongen og trener for damelandslaget gjennom sommeren. Til Rena kom han rett fra landslagssamling i Italia. Allerede lørdag morgen satte han seg på flyet tilbake. Men den blide svalenderen er snart tilbake i hjemlandet. 8. september går nemlig Skarverittet på Geilo, og der har ”Jonemann” tenkt å blande seg inn i tetstriden på den lengste styrkeprøven over 85 kilometer.