Ferietid for folk og fe

RØKTER: Frode Borø Svaland og kona Ragnhild Borø Svaland har drevet gården i fem år.

Nystekte lapper ventet på publikum da kyrne på Svaland slapp løs.

– Det er første gang vi lager noe ut av kuslippet, og det er jo moro å kunne dele slike hendelser med naboene her oppe. Det er et vårlig fenomen, og det er trivelig å se reaksjonen til dyrene, og se at de blir gode og slitne mot kvelden, sier Ragnhild Borø Svaland.

Søndag formiddag slapp åtte melkekyr ut av en liten grønn dør i fjøset på Svaland. De fleste av dem visste godt hvor de skulle, og ingen forsøkte å bryte sperringene som for sikkerhetsskyld var satt opp.

– To stykker har aldri vært ute på beite før, men har gått fra å være kalv til ku i løpet av vinteren. I dag gikk det egentlig alt for enkelt, men det gjør jo ikke noe, sier Frode Borø Svaland.

Rangorden i spill

Normalt pleier dyrene å bryte litt når de slipper ut av sine vante båser. Kampen om hvem som blir sjef for flokken er spennende for både røktere og dyrene selv. Når den grønne døra går opp, er nemlig rangordenen i spill.

– I forkant tipper vi på hvem som blir sjef, men som regel blir det kua som var sjef i fjor. Noen av de mindre kyrne ypper seg gjerne, men som regel må de bare føye seg, sier Ragnhild.

FOTOGEN: Tid for posering i friluft.

Det gjelder og være stor og sterk, og det å være bjelleku, som sjefstittelen lyder, har sine fordeler.

– Rangen gjelder overalt. Hun står alltid først når det er tid for mat, og vil hun drikke skubber hun bare de andre kyrne bort med hodet, sier Frode.

Lapper og raut

Omtrent hele Svaland-bygda var i år på plass for å se strategiske manøvrer utspille seg, men bjellekua fra i fjor mistet ikke sin posisjon. For publikum var søndagen betraktelig mer behagelig. Vertskapet stilte opp med nystekte lapper og saft.

SERVERING: Ragnhild Borø Svaland, Kristian Jon Svaland d.y., Rakel Svaland Grødum og Camilla Svaland sørget for mat til de tobeinte.

– Kuslipp betyr ferietid også for bonden, og ikke bare dyrene. Det markerer enn annen tid for oss på gården hvor både fôring og stelle blir lettere, sier Ragnhild.

Helt fri tar vel og merke hverken røkterne eller melkeprodusentene.

– Nei, kyrne gir fortsatt melk så vi henter de inn om kvelden. De står uansett inne om natta, og spesielt når det blir varmere i været setter de pris på det svale fjøset, sier hun.

På fjøset står også fortsatt seks drektige kyr som skal få lov å kalve før de slippes løs.

Elitemelk i fem år

Det er nå over fem år siden de to overtok gården, og hele denne tida har de levert melk av god kvalitet. Hver dag måles kvaliteten på melka som bøndene leverer til meieriene, og den beste klassifiseres som elitemelk av Tine. På gården er det Frode som står for det daglige stellet av dyrene.

– Han har jo bare utdanning innen bank, så det er veldig gøy at han klarer å produsere elitemelk. Det var jo aldri meningen at gården skulle bli så lite likestilt, men når du får små barn som krever sitt blir det fort slik, sier Ragnhild.

RETT VEI: Kun en liten spasertur skal til før de firbeinte er på beite.

Gjennom Tines testing undersøkes melka for celletall (indikasjon på bakterieinfeksjon), bakterier og sporer utenfra, frie fettsyrer for å avdekke harsk eller besk smak og frysepunkt for å avdekke vann i melka.

– Jeg er jo en nysgjerrigper, og liker å forbedre ting som er satt i gang. Med mitt utgangspunkt er jeg egentlig stolt over å ha fått det til. Andre bønder vil sikkert si at det ikke er så vanskelig, men samtidig finnes det bønder som ikke leverer elitemelk, sier Frode.

Like viktig som god kvalitet, og han også sørget for at kyrne produserer mer melk.

– Vi har endret foringsrutinene, og økt produksjonen med i gjennomsnitt 500 liter per ku. Nå har de fri tilgang på grovfor gjennom dagen, og så få de kraftfor fire ganger til dagen, sier han.