Til VM i Danmark

Kettlebells-utøver reiser fra Birkenes til VM i Danmark.

Det er nok ikke så mange som har hørt om kettlebells eller kettleballs. For å gå rett på sak, så er det et flere hundre år gammelt treningsredskap med opphav fra russiske bondegårder.  Og vi har en premiert kettlebellsutøver, som tar sikte på ytterligere premier med heder og ære i Birkenes.

Kettlebells var hyppig i bruk i den gamle ”østblokken”, og er i dag synonymt med en hard og veletablert treningskultur. Dette kommer fra land og treningskulturer der styrketrening, vektløfting, svette, jern, gamle coacher og slitte treningsstudios er utbredt. Det var ikke før relativt nylig at kettlebells tok turen ut fra de slitte kjellerne i Øst-Europa og fant sin plass i treningsbransjen og treningsprogrammer til fitnessentusiaster her i vesten.

Ingebjørg Johannsdottir er snart på vei til VM i Sønderborg i Danmark, og der skal hun blant annet konkurrere i klassen maraton. En maraton i Kettleballs er en skikkelig påkjenning.

– Ballen som i min klasse veier 14 kilo skal løftes fra gulvet til over hodet så mange ganger som mulig i 60 minutter.  Jeg har deltatt i halvmaraton og fikk bronsemedalje i NM, men nå har jeg lyst til å teste med selv i helmaraton, sier Inga.

Inga er instruktør i idretten.  Hun forteller at hennes oppdagelse av sporten nok henger sammen med røykeslutt.

– Jeg begynte egentlig med dansaerobic, men det ble litt for lite svette av det.  Generelt synes jeg tradisjonell styrketrening er for kjedelig. Og da dukka kettleballs opp og fanget min interesse. Etter et par år ble jeg godkjent som instruktør, og nå er jeg også deltaker i en del stevner og konkurranser, forteller Inga.

Nærmeste kettlebellsklubb er i Øvrebø, Øvrebø Sirkel og styrkeløftklubb. Der møtes likesinnede til ukentlige treninger og konkurranser.  Man kan faktisk konkurrere med folk fra hele verden ved hjelp av video.  Man filmer rett og slett en øvelse som så sendes til et sekretariat som ser at øvelsen er korrekt utført. Hvis man er heldig og dyktig så kan man vinne, og det faktisk et VM som er lagt opp på denne måten.

– Men å komme til VM i Danmark sammen med utøvere fra hele verden, er stort. Så får vi bare håpe at jeg lykkes, sier Johannsdottir.

Etter å tatt en trening i øyesyn er det hvert fall ikke noe å si på treningsiver.  Kulene er tunge, veldig tunge – men de går fra gulv til tak, via mellomgulv og hoftekam.  Det er både teknikk og styrke og det går an å la seg imponere.

Når man hører at sporten stammer fra gamle østblokkland får man nok et lite glimt i øyet av russiske kule- og sleggekastere.

– Det fine med kvinnelige kettlebellsutøvere er at man kan beholde det kvinnelige.  Når man bygger muskler for kettleberg gjør man det på riktig måte og får naturlig muskelmasse på naturlige steder.  Og så er det kombinasjon mellom muskel og teknikk som gir resultater i sporten, sier Inga.

Det er forresten et interessant treningsrom i Rørhomveien.  Selvfølgelig er det et utall av kuler i forskjellige former, farger og vekt, men det er også smykkeverksted og staffeli til maling.

– Jeg liker ikke å sitte stille, og er nok veldig rastløs av meg.  Derfor er det greit å ha forskjellige hobbyer, for det er ikke min type å se på TV.  Det får andre i familien ta seg av, sier Johannsdottir.

Lykke til i VM, Inga.  Birkenesavisa sender nok ikke en utsendt medarbeider til mesterskapet, men kommer til å følge med på hvordan det går.